Для такого лепешняку потрібен мінімальний набір продуктів. Крім того, для цієї випічки просто ідеально підходить кисле молоко – воно гасить входить до складу тесту соду, що забезпечує розпушення м’якушки при випіканні. Відмінний спосіб утилізувати скислий молочний продукт! Часто для ароматизації тіста використовується ванілін, але в даному випадку пропонуємо додати ще й трохи апельсинової цедри. Це забезпечить тонкий цитрусовий аромат. Втім, можна обійтися і без неї: базовий варіант лепешняку хороший і сам по собі, без додаткових добавок.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Молоко кисле – 2 склянки
  • Манна крупа – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 0.33 ст.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Ванілін – 1 ст. л.
  • Цедра апельсина – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Готувати маннік на кислому молоці без яєць легко! В об’ємну миску висипаємо манну крупу, цукровий пісок, ванільний цукор, соду і цедру апельсина за бажанням.

Сухі інгредієнти в мисці заливаємо кислим молоком і ретельно перемішуємо ложкою, щоб всі грудочки розійшлися, і вийшла відносно однорідне тісто. Залишаємо його при кімнатній температурі на сім-десять хвилин, щоб манка трохи розм’якшилася перед випічкою. Після настоювання тісто стане трохи густіше.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом і злегка присипаємо манкою. Якщо використовується силіконова форма, то змащувати її не потрібно. Приготоване тісто викладаємо у форму і розрівнюємо поверхню.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом встановлюємо на середній рівень і випікаємо орієнтовно сорок хвилин. В залежності від конкретної духовки форми і розміру час випікання може бути трохи більше або трохи менше.

Орієнтуємося по рум’яної скоринки, яка до кінця приготування повинна стати вираженого золотистого кольору. Додатково готовність пирога можна перевірити за допомогою зубочистки, встромивши її в середину виробу. Якщо зубочистка вийшла без слідів вологого тіста, значить манник готовий.

Дістаємо його з духовки і даємо повністю охолонути. Потім посипаємо цукровою пудрою, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Апельсиновий манник Манник без яєць Манник як в дитячому саду Маннік на молоці без борошна Маннік на молоці в духовці Маннік на молоці класичний