Тісто для лепешняку можна приготувати дуже швидко. А ось замочити манну крупу для тіста краще заздалегідь, оскільки потрібен час для її повноцінного розм’якшення. Перед подачею манник можна просто посипати цукровою пудрою або навіть розрізати вздовж і прошарувати варенням. Такий пиріг чудово підійде для сімейного чаювання. А якщо пару шматочків залишаться, то згодяться в якості швидкого поживного сніданку або перекусу.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Манна крупа – 1,5 склянки
  • Молоко кисле – 1 склянка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Готувати маннік на кислому молоці в духовці просто! Манну крупу покласти в миску і заливаємо кислим молоком. Перемішуємо суміш до однорідності і залишаємо при кімнатній температурі на годину-півтора. Крупа повинна добре розбухнути і стати м’якше.

В окремий посуд розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок, сіль і ванілін. Збовтуємо віночком компоненти повного з’єднання. Потім кладемо розм’якшене вершкове масло, розпушувач і знову змішуємо всі разом віночком. В останню чергу додаємо набряклу манку з кислим молоком і перемішуємо.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Якщо форма силіконова, то змащувати її не потрібно. Можна також форму застелити промасленим пергаментом – потім буде простіше отримувати вже готовий пиріг. Приготоване тісто виливаємо у форму.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень і випікаємо протягом сорока хвилин орієнтовно. Коли манник підніметься і добре зарум’яниться, його можна перевірити на готовність. В середину встромляємо зубочистку – якщо вона виходить сухою, значить тісто пропеклося і пиріг моно діставати. Готовому маннику даємо повністю охолонути і перекладаємо його на сервірувальну тарілку. Для прикраси поверхню можна посипати цукровою пудрою. Розрізаємо маннік на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Манник Манник без борошна Маннік на молоці Маннік на молоці без борошна Маннік на молоці класичний ПП манник