Маннік на сметані з какао – це один з найбільш простих десертів, який зуміє приготувати навіть починаюча господиня. Повітряний, в міру солодкий і такий шоколадний, він стане чудовим ласощами для вас і ваших дітей. Приготований з натуральних інгредієнтів, він чудово замінить магазинні солодощі і буде відмінно виглядати на столі зі склянкою молока або компоту. Використання сметани при замісі тіста робить манник повітряним і надає йому вершковий смак, а какао і варення додають тесту приємний шоколадний аромат і фруктові нотки.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Сметана 15% – 400 мл
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Какао-порошок – 4 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Коньяк – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Манна крупа – 1,5 склянки
  • Варення або Джем – 5 – 6 ст. л.

Процес приготування:

Як почати готувати маннік на сметані з какао? У глибоку миску насипаємо манку, додаємо сметану і ретельно перемішуємо. Залишаємо манку набухати на 10-15 хвилин. Потім в тісто додаємо яйце і какао, цукор, коньяк і соду. Всі інгредієнти ретельно вимішуємо до однорідної консистенції. У результаті тісто повинне вийти консистенції густої сметани.

Форму для випічки, у нас це буде форма для кексу, змащуємо шматочком м’якого вершкового масла і викладаємо в неї половину тіста. Потім викладаємо начинку: у її якості може бути будь улюблене варення (у нас абрикосове), джем або проварені ягоди, найголовніше – вони повинні бути густої консистенції, щоб не витікали з лепешняку. Начинку рівномірно розподіляємо по тесту за допомогою ложки або силіконової лопатки.

Зверху на начинку викладаємо тісто і трохи розрівнюємо його силіконової лопаткою. Ставимо манник в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо 40-45 хвилин. Готовність лепешняку визначаємо сухий шпажкою або зубочисткою.

Готовий манник виймаємо з духовки і залишаємо при кімнатній температурі на 15-20 хвилин, щоб він трохи охолов. Потім акуратно перекладаємо його з форми на блюдо і подаємо на стіл. За бажанням манник можна посипати цукровою пудрою і прикрасити гілочкою м’яти. Приємного чаювання!

Манник без борошна Манник без кефіру Манник без молока Манник без молока і кефіру Манник з какао Маннік на сметані класичний