Такий манник абсолютно не схожий на свою класичну версію. Розсипчаста манна текстура відмінно поєднується з насиченістю і характерною вологістю какао – результат точно сподобається любителям шоколадної випічки. Для додаткової ароматизації пропонуємо використовувати шафран. Крім тонкої пряної нотки він також додасть золотистий відтінок м’якушці. Втім, можна обійтися і просто ваніліном – вийде так само смачно.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Манна крупа – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Кефір – 1,5 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Какао-порошок – 5 ч. л.
  • Ванілін – 0.5 ч. л.
  • Шафран – 1 щіпка
  • Сіль – 1 щіпка

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування лепешняку з какао на кефірі в духовці? Висипаємо В миску манну крупу і заливаємо її кефіром. Ретельно перемішуємо суміш і залишаємо при кімнатній температурі на півтора-дві години, щоб манка повністю розм’якшилася.

В окремій ємності розтираємо розм’якшене вершкове масло з цукровим піском. Додаємо яйце до масляно-цукрової суміші і добре вимішуємо отриману масу віночком або збиваємо міксером на середній швидкості. Важливо змусити цукрові кристали повністю розчинитися.

В окремій мисці невеликого розміру змішуємо сухі інгредієнти: какао, розпушувач, сіль, ванілін, шафран. Останній компонент додається за бажанням. Як варіант, можна також ароматизувати тісто замість шафрану корицею, або і зовсім пропустити цей етап.

В набряклу розм’якшену додаємо манку яєчно-цукрову масу і суху суміш з какао. Отримане тісто ретельно перемішуємо вінчиком вручну або збиваємо міксером на низькій швидкості. Повинна вийти повністю однорідна маса без грудочок. Форму для випічки застеляємо промасленим пергаментом – це допоможе легко отримати готовий манник після випічки. Приготоване тісто виливаємо у форму і розрівнюємо поверхню.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень і випікаємо протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин. Наприкінці випікання готовність тіста можна перевірити зубочисткою, встромивши її в центр лепешняку. Якщо вона вийде суха, то виріб готовий. Дістаємо манник з духовки і даємо йому повністю охолонути. Для прикраси можна посипати його цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.

Приємного апетиту!

Манник Манник без молока Манник з какао Мокрий манник Шоколадний манник