Якщо хочеться випічки до чаю, а вибір продуктів будинку невеликий, та й часу на підготовку небагато, саме час згадати про манник. Змішати компоненти для тіста і дати йому постояти трохи перед випічкою – ось і весь процес. А щоб пиріг «заграв» смаковими акцентами, додаємо в тісто родзинки, корицю і ванілін. Ці прості інгредієнти здатні істотно змінити смак випічки. З приготуванням такого десерту впораються навіть недосвідчені господині.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Манна крупа – 200 гр.
  • Молоко коров’яче – 200 мл
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 170 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Ванілін – 1/3 ч. ложки
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати манник з родзинками на молоці в духовці, в миску розбиваємо яйця і висипаємо цукровий пісок. Збиваємо все разом віночком до отримання однорідної маси. Вливаємо в яєчно-цукрову суміш молоко, додаємо ванілін, корицю і добре перемішуємо. В останню чергу додаємо манну крупу і розпушувач. Вимішуємо тісто до однорідності, розбиваючи всі грудочки. Залишаємо масу при кімнатній температурі на десять хвилин, щоб манка трохи розм’якшилася перед випічкою.

Поки тісто настоюється, займемося родзинками. Його потрібно ретельно промити, перебрати і залити гарячою водою на пару хвилин. Після цього воду зливаємо, а родзинки розсипаємо з паперового рушника і обсушуємо. Додаємо підготовлений родзинки в настоявшееся тісто і перемішуємо.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Як варіант, форму також можна застелити промасленим пергаментом – це не тільки захистить манник від пригорання, але і полегшить процес його отримання після випічки. Виливаємо тісто в підготовлену форму.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень гарячої духовки і випікаємо манник протягом сорока п’яти хвилин орієнтовно. Можливо, часу на випікання піде трохи більше або менше, залежно від обраної форми і особливостей конкретної духовки. У готового лепешняку трохи збільшується обсяг, з’являється виражена рум’яна кірочка і проступають тріщини на поверхні. Якщо є сумніви в готовності, протикаємо середину пирога зубочисткою. На виході паличка повинна залишатися сухою, без залишків сирого тіста. Якщо сліди вологого тесту ще є, продовжуємо випікання ще п’ять-сім хвилин і повторюємо тест на готовність. Готовий манник дістаємо з духовки і даємо трохи охолонути. Витягуємо його з форми і перекладаємо на решітку до повного охолодження. Якщо залишити пиріг остигати безпосередньо у формі, то скоринка на дні і боках вироби розмокне і втратить свою апетитність. Остиглий манник нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Манник без борошна Манник без кефіру Манник з родзинками на молоці Манник класичний Манник як в дитячому саду Маннік на молоці