Мариновану капусту з буряком по-грузинськи, відрізняє від інших заготовок такого виду, більшу кількість ароматних приправ і спецій, які надають цьому овочу унікальний колорит кавказького страви. Головну роль з приправ відводять листового селери, але у нас його часто замінюють петрушкою та іншою зеленню. Капуста нарізають великими шматками, заливають гарячим маринадом і буває, готова через 2-3 дні.
Інгредієнти: на 4 л.
- Капуста білокачанна – 2.5 кг
- Буряк – 1 шт.
- Часник – 2 шт.
- Перець червоний мелений – 1 ч. л.
- Петрушка – за смаком
- Кріп – за смаком
- Для маринаду: –
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 4 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 250 мл
- Лавровий лист – 4 шт.
- Перець чорний горошок – 15 шт.
- Перець запашний – 15 шт.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Як приготувати мариновану капусту по-грузинськи з буряком і часником? У капусти видалити зовнішні пошкоджені листя і кілька аркушів відріжте, щоб покрити ними мариновану капусту. Потім качан гострим ножем розріжте на вісім поздовжніх шматочків разом з частиною качана.
Очищені часникові зубки ножем нарубайте великими кубиками.
Буряк очистіть від шкірки, промийте холодною водою і наріжте максимально тонкими пластинками. Це більш зручно зробити за допомогою кухонних гаджетів.
Нарізані овочі розділіть на 2 частини. У посуд для маринування компактно укладіть капустяні шматочки. На них покладіть пластинки буряків, частина зелені, яку можна нарізати або покласти цілими пучками. Поверх їх насипте трохи червоного перцю і рубаного часнику.
Потім, таким же чином, укладіть у другий шар овочі з зеленню і посипте перцем і часником.
В окремій каструлі зваріть маринад із вказаного в рецепті кількості чистої питної води, солі, цукру і спецій. Маринад прокип’ятіть на маленькому вогні 5 хвилин, влийте до нього оцет і вимкніть вогонь.
Гарячий маринад з каструлі обережно перелийте до овочів. Укладіть зверху трохи раніше залишених капустяних листів.
На овочі покладіть плоску тарілку і будь-який вантаж, щоб овочі були в маринаді повністю.
Мариновану капусту по-грузинськи з буряком і часником витримайте 3 доби при домашньої температурі і можете подавати до столу, заправивши олією. Капуста добре зберігається в холодильнику протягом тижня.
Смачного!