Мариновані кабачки – завжди відмінна закуска. Вони соковиті, хрусткі і відмінно підійдуть як на повсякденний стіл, так і на святковий. Щоб кабачки вийшли дійсно смачними, вибираємо для маринування саме молоді плоди: у них ідеальна ніжна м’якоть, яка забезпечує тут найціннішу щільність і ніжну текстуру. Даний рецепт розрахований на трилітрову банку, і стерилізація не потрібна. Замість неї овочі в банку обробляються окропом, а готова заготівля закутується і повільно остигає – цього достатньо для забезпечення тривалого безпечного зберігання.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Кабачки – 1,5 – 2 кг
  • Листя хрону – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Парасольки кропу – 1 шт.
  • Гірчиця французька – 1 ч. л.
  • Часник – 10 зуб.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
  • Перець червоний мелений – 1 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування маринованих кабачків на 3 літрову банку? Банку для кабачків ретельно миємо содовим розчином і ошпарюємо окропом. Також чинимо і з кришкою.

Суцвіття кропу, зелень хрону і петрушку промиваємо і стряхиваем зайву воду.

Часник очищаємо від лушпиння і промиваємо.

На дно підготовленої банки укладаємо половину аркуша хрону, частину зелені петрушки, часник, горошини чорного перцю і насіння гірчиці.

Кабачки миємо і зрізаємо кінчики. Нарізаємо кожен плід на кружки товщиною в півтора-два сантиметри. Оскільки кабачки молоді, то ні зрізати шкірку, ні вичищати насіння не потрібно.

Викладаємо кружечки кабачків в банку на зелень зі спеціями. Робимо це досить щільно, оскільки при подальшій обробці окропом кабачки трохи осядуть.

Разом з кабачками кладемо в банку також промитий стручок червоного гострого перцю зі зрізаною плодоніжкою.

На покладені кабачки кладемо половину аркуша хрону і другу частину зелені петрушки. В окремій ємності нагріваємо воду до кипіння і заливаємо окропом кабачки в банку. Залишаємо овочі пропаритися протягом десяти хвилин.

Воду з банки зливаємо в каструлю, додаємо до неї сіль та цукровий пісок, доводимо до кипіння.

В банку з ошпареними кабачками вливаємо оцет.

Киплячим розсолом заливаємо кабачки і відразу закатуємо кришкою.

Банку перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо теплою ковдрою. У такому положенні даємо кабачків повністю охолонути, після чого прибираємо їх в прохолодне темне місце для зберігання. Рекомендується вжити мариновані кабачки протягом одного року.

Приємного апетиту!

Гарнір з кабачків Заготовки з кабачків на зиму Консервовані кабачки Мариновані кабачки Салати з кабачків на зиму