Сьогодні ми з вами займемося консервацією молодих кабачків. Смачні та хрусткі, вони стануть чудовою альтернативою свіжого салату на святковому або повсякденному столі. В якості консерванту ми додамо в маринад лимонну кислоту, вона є натуральним консервантом і не надає кабачків різкий запах, на відміну від оцту. За бажанням ви можете замінити лимонну кислоту лимонним соком – він додасть кабачків приємні цитрусові нотки.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Кабачки – 3 шт.
  • Часник – 2 – 3 зуб.
  • Листя хрону – 2 шт.
  • Листя вишні – 2 шт.
  • Листя чорної смородини (в банку) – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 – 10 шт.
  • Лавровий лист – 5 – 6 шт.
  • Для маринаду: –
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

Як приготувати мариновані кабачки з лимонною кислотою? Підготуємо всі інгредієнти: листя промиваємо під проточною водою.

Часник чистимо і промиваємо.

Для закачування ми відібрали молоді кабачки з м’якою шкіркою. Промиваємо під проточною водою, видаляємо плодоніжки і нарізаємо кабачки кружечками завтовшки 1,5-2 див. Якщо кабачки занадто великі – можна розрізати кружечки наполовину.

Банки для закачування промиваємо питною содою, добре споліскують водою. Ставимо банки в духову шафу на решітку шийкою вниз і стерилізуємо при 120 градусах 5-7 хвилин. Простерилізовані банки виймаємо з духовки і даємо їм трохи охолонути.

Потім на дно кожної банки кладемо лавровий лист, часник і перець горошком.

Наступним шаром в банки укладаємо лист хрону, листя смородини і вишні.

Потім у банки щільно укладаємо нарізані кабачки.

Приготуємо маринад з розрахунку на 1 літрову банку – 500 мл маринаду. У каструлю наливаємо воду, доводимо до кипіння, додаємо сіль, цукор і лимонну кислоту.

Проварюємо маринад 2-3 хвилини і знімаємо з вогню.

Гарячий маринад розливаємо по банках, прикриваємо банки кришками і ставимо у велику каструлю з теплою водою стерилізуватися на 15-20 хвилин.

Після чого банки щільно закручуємо кришками, перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі.

Готові кабачки прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Гарнір з кабачків Гострий салат з кабачків на зиму Гострі кабачки на зиму Кабачки на зиму Мариновані кабачки Салат з кабачків з часником на зиму