Опеньки дуже універсальні і проявляють свої кращі смакові якості при будь-якому способі приготування. Дуже цінуються ці гриби в маринованому вигляді за їх ніжну хрустку текстуру і делікатний аромат. Практично у всі заготовки як консервант додається оцет, однак він не всім до смаку. Існує також ряд обмежень, пов’язаних зі здоров’ям, при яких вживання оцту протипоказано. В якості гідної і менш агресивною альтернативи виступає лимонна кислота. Саме з нею і пропонуємо замаринувати опеньки за цим рецептом.
Інгредієнти: на 3 л.
- Опеньки свіжі – 3 кг
- Вода – 1 л
- Сіль – 1 ст. л.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Перець чорний горошок – 8 шт.
- Гвоздика – 3 – 4 бутона
Процес приготування:
Готувати мариновані опеньки без оцту просто! Опеньки перед маринуванням перебираємо, очищаємо від забруднень і ретельно промиваємо. Відварюємо їх в киплячій воді протягом п’ятнадцяти хвилин при повільному кипінні, після чого відкидаємо на друшляк і даємо повністю стекти відвару. В окрему об’ємну каструлю наливаємо воду в зазначеній кількості, додаємо лаврове листя, горошини чорного перцю, гвоздику, сіль і лимонну кислоту. Ставимо каструлю на плиту і нагріваємо вміст до кипіння.
У киплячий маринад занурюємо відварені опеньки, перемішуємо і чекаємо повторного кипіння. Після закипання варимо гриби протягом десяти хвилин.
Банки для опеньків моєму содовим розчином і ошпарюємо окропом. Також чинимо і з кришками. У підготовлені банки розкладаємо опеньки разом зі спеціями і маринадом, після чого прикривають кришками.
Ставимо банки з грибами на стерилізацію на одну годину. Після закінчення зазначеного часу опеньки закатуємо кришками за допомогою спеціального ключа. Перевертаємо закупорені банки догори дном для перевірки герметичності і залишаємо до повного охолодження. Охолоджені заготовки прибираємо в прохолодне темне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Гриби на зиму Мариновані гриби на зиму Мариновані опеньки Опеньки на зиму Як приготувати опеньки - рецепти