Цікавий рецепт, який варто приготувати – мариновані підосичники з лимонною кислотою. Любителі і цінителі грибів зазвичай маринують окремо капелюшки та ніжки красноголовців. Справа в тому, що щільність і текстура цих частин різна, відповідно, і смак відрізняється. Вважається, що для збереження краси смаку і для можливості належно оцінити ці чудові гриби, маринувати і подавати капелюшки та ніжки варто окремо. Насправді, нічого страшного не станеться, якщо замаринувати всі разом. Як показує досвід – це справа смаку і хазяйської звички.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Підосичники свіжі – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль крупна (для варіння) – 40 гр.
  • Цукор-пісок (для варіння) – 15 гр.
  • Лимонна цедра (для варіння) – 1 ч. л.
  • Сіль крупна (для маринаду) – 25 гр.
  • Цукор-пісок (для маринаду) – 25 гр.
  • Вода (для маринаду) – 1 л
  • Лимонна кислота (для маринаду) – 0.33 ч. л.
  • Парасольки кропу – 2 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати мариновані підосичники з лимонною кислотою. Підосичники перебираємо від випадкового сміття, зачищаємо поверхню від залишків грибниці та інших забруднень. При бажанні сортуємо частини плодових тіл: ніжки – окремо, капелюшки – окремо. Ретельно підготовлені гриби промиваємо в проточній воді, щоб не залишалося ніяких забруднень. При необхідності (якщо підосичники занадто великі) розрізаємо плодові тіла на частини поменше.

У каструлю наливаємо воду для варіння. Додаємо вказану кількість солі, цукру і лимонної кислоти, перемішуємо. Опускаємо в маринад підосичники і ставимо каструлю на плиту. З моменту закипання варимо гриби протягом десяти хвилин. Потім відкидаємо відварені підосичники на друшляк і даємо рідини стекти.

Банку для заготовки попередньо потрібно промити содовим розчином і обшпарити окропом. Так само чинимо і з кришкою. На дно підготовленої банки укладаємо парасольки кропу, очищені зубки часнику, нарізаний тонкими скибочками цибулю, червоний гострий перець, лавровий лист і горошини чорного перцю.

Поверх покладених трав і спецій викладаємо відварені підосичники. У посуд для приготування маринаду вливаємо вказану кількість води, додаємо сіль, цукор і лимонну кислоту. Доводимо маринад до кипіння і варимо одну хвилину, поки всі кристали повністю не розчиняться. Готовим гарячим маринадом заливаємо гриби в банку, залишаючи вільний простір біля горлечка приблизно на два сантиметри. Вливаємо в банку слідом за маринадом рослинне масло.

Прикриваємо банку кришкою і ставимо на стерилізацію на сорок хвилин. Після закінчення зазначеного часу закручуємо кришку, перевертаємо банку догори дном і в такому положенні даємо грибів повністю охолонути. Потім прибираємо заготовку в прохолодне темне місце для зберігання. Вжити в їжу рекомендується протягом півроку.

Приємного апетиту!

Гриби на зиму Мариновані гриби на зиму Підосичники на зиму Як приготувати підосичники - рецепти