Технологія маринування перцю по-вірменськи не відрізняється від звичайного приготування маринованого перцю на зиму. Вірменський варіант передбачає більшу кількість часнику і обов’язково зелень: листової селеру і петрушку. Перець для цієї заготовки вибирають м’ясистого сорти, щоб не розварився, і його нарізають шматками, так більше вміститься в банку. Якщо зберігати перець будете в холодному місці, можна обійтися без стерилізації. Стерилізована консервація добре зберігається і при кімнатній температурі.


Інгредієнти: на 7 арк.

  • Болгарський перець солодкий – 6 кг
  • Часник – 300 гр.
  • Сіль – 0.5 склянки
  • Цукор-пісок – 0.5 склянки
  • Оцет столовий 9% – 100 мл
  • Селера (великий пучок) – 1 пучок
  • Петрушка (великий пучок) – 1 пучок
  • Перець чорний горошок – 20 шт.
  • Лавровий лист – 7 шт.
  • Масло рослинне – 500 мл
  • Вода – 4 склянки

Процес приготування:

Як почати готувати маринований перець по-вірменськи на зиму? Перець для заготівлі добре промийте під проточною водою. Потім видаліть плодоніжки, розрізати плоди на 4 поздовжніх шматочки і видаліть насіння з частиною перегородок.

Зелень промийте, добре струсіть воду і наріжте шматочками. Якщо немає листового селери, то його можна замінити черешковым. Часник очистіть від лушпиння. Щоб цю процедуру зробити швидше, можна його на 40 секунд помістити в мікрохвильову піч, тоді лушпиння легко відокремиться від зубков.

В окремій каструлі зваріть маринад із вказаного в рецепті кількості чистої води, цукру, солі, рослинної олії, оцту і спецій. У киплячий маринад порційно перекладайте шматочки перцю, щоб вони вільно плавали, і варіть їх протягом 5-6 хвилин в залежності від товщини перцю.

Бланшований перець відразу пошарово перекладайте в чисті банки, пересипаючи шари часниковими зубками і нарізаною зеленню. Таким порядком розкладіть по банках весь перець.

Потім перець в банках залийте киплячим маринадом, заповнюючи їх до самого верху. Потім банки прикрийте кришками і стерилізуйте у великій каструлі протягом 20 хвилин. Банки з перцем після стерилізації відразу щільно закупорьте кришками і перевірте герметичність закупорки.

Маринований перець по-вірменськи остудіть, не накриваючи «шубою», і перенесіть в місце зберігання консервацій. Якщо перець не стерилізували, то зберігати його потрібно тільки в холодному місці.

Смачних і вдалих заготовок!

Салат з перцю і часнику на зиму Салати з болгарського перцю на зиму