Як маринувати підберезники в банках на зиму? У грибний сезон любителі зазвичай заготовляють на зиму багато цінних баночок з результатами «тихого полювання». Дуже цікаво і приємно потім продегустувати хрусткі грибочки, дбайливо заготовлені власними руками. І в повсякденному меню така закуска до місця, і на святковий стіл підходить на ура. Даний рецепт, можна сказати, класичний: в міру солі і спецій, немає специфічних пряних нот, кислинка виражена слабо. Відмінний варіант, який сподобається всім.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Підберезники свіжі – 3 кг
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Вода – 1 л
  • Оцет столовий 9% – 200 мл.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Кріп – 2 гілки

Процес приготування:

Як маринувати підберезники в банках на зиму? Бажано не затягувати з очищенням та обробкою підберезників, оскільки вони швидко темніють і втрачають свій товарний вигляд, смакові та поживні якості. Для початку зачищаємо ніжки від слідів грибниці, вирізаємо всі дефектні ділянки, при бажанні знімаємо шкірку. Потім гриби ретельно промиваємо в проточній воді кілька разів, щоб позбутися від усіх забруднень. Великі екземпляри краще розрізати на частини поменше.

Підготовлені підберезники поміщаємо в об’ємну посуд для першої варіння. Заливаємо водою в довільній кількості так, щоб їх покрити. Доводимо воду з грибами до кипіння і варимо при середній температурі протягом тридцяти хвилин. Не забуваємо частіше знімати пінку.

Після закінчення зазначеного часу відварені гриби проціджуємо через сито і промиваємо проточною водою. Потім повертаємо підберезники назад у ємність, заливаємо зазначеною кількістю води для другої варіння і знову ставимо на плиту. З моменту закипання варимо гриби п’ятнадцять хвилин, періодично помішуючи. Потім додаємо сіль та цукровий пісок, перемішуємо. Слідом вливаємо оцет, кладемо лавровий лист, зелень кропу, горошини чорного і запашного перцю. Змішуємо всі разом і продовжуємо варіння протягом ще десяти хвилин. Обов’язково помішуємо грибну масу, щоб не пригоріла.

Банки для грибів попередньо промиваємо, стерилізуємо будь-яким зручним способом і просушуємо. Кришки також моєму і стерилізуємо. У підготовлені банки розкладаємо підберезники разом з маринадом і відразу герметично закатуємо кришками. Заготівлям даємо охолонути, а потім прибираємо їх у темне прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Мариновані гриби на зиму Мариновані підберезники Мариновані підберезники і підосичники Підберезники і підосичники на зиму Підберезники на зиму Як приготувати підберезники - рецепти