Яскравий і ніжний морквяний кекс прекрасно підійде як для сімейного чаювання, так і для святкового столу. Морквяний кекс виходить соковитим і розсипчастим, а волоські горіхи, кориця і мускатний горіх додають чудовий смак і неповторний пряний аромат.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Морква (натерта) – 190 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цукор-пісок – 240 гр.
- Масло рослинне – 190 гр.
- Волоський горіх – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 210 гр.
- Сода харчова – 4 гр.
- Розпушувач тіста – 5 гр.
- Сіль – 1 – 2 гр.
- Кориця – 4 гр.
- Мускатний горіх – 2 гр.
- Лимонна цедра – 1 шт.
- Лимонний сік – 25 мл
Процес приготування:
Готувати морквяний кекс легко! Морква вибираємо солодку і соковиту, щоб вона не гірчила в кексі. Чистимо її, промиваємо й натираємо на дрібній тертці і після цього відміряємо 190 грам.
Волоські горіхи трохи підсушуємо на сухій сковороді на слабкому вогні до появи аромату і даємо охолонути. Після цього подрібнюємо горіхи ножем або на блендері. Занадто дрібно не перемелюємо, щоб в результаті відчувалася їх текстура.
Змішуємо всі сухі інгредієнти: борошно просіваємо, додаємо соду, розпушувач, корицю, мускатний горіх, сіль і подрібнені волоські горіхи. Ретельно перемішуємо.
Яйця і цукор змішуємо з допомогою міксера або віночка до однорідної пишної маси. За бажанням можна використовувати білий і коричневий цукор 50/50, коричневий цукор додасть тесту красивий золотистий відтінок.
Натираємо лимонну цедру, акуратно знімаємо тільки жовту частину. Для того, щоб видавити сік, необхідно кілька разів прокатати цілий лимон по твердій поверхні, злегка притискаючи його зверху долонею, потім розрізати його і видавити сік.
Додаємо в тісто морква, лимонну цедру і лимонний сік, добре перемішуємо.
Після цього тонкою цівкою акуратно вливаємо олію, не перестаючи помішувати. Далі збиваємо ще хвилину.
Вводимо сухі інгредієнти і акуратно перемішуємо приблизно пару хвилин для отримання однорідної текстури. Довго вимішувати не варто, щоб кекс не вийшов занадто щільний.
Змащуємо форму вершковим маслом, на відміну від рослинної олії воно не вбереться в кекс і після готовності дозволить з легкістю відокремити кекс від форми. Так само необхідно добре промазати форму навколо внутрішнього отвору, щоб при витяганні кекс легко відійшов від форми. Виливаємо тісто у форму і ставимо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів на 45 – 50 хвилин.
Готовність перевіряємо зубочисткою або шпажкою. Якщо вони виходять сухими – кекс готовий. Готовий кекс трохи остудити і вийняти з форми. Для повного остигання можна помістити його на решітку.
Перед подачею присипати кекс цукровою пудрою і за бажанням прикрасити шматочками моркви і гілочкою м’яти.
Приємного чаювання!
Кекс з горіхами Кекси Кекси без молока Кекси без родзинок Кекси на рослинному маслі Морквяні кекси