Способів маринування огірків по-польськи існує багато: і з часником, і з гірчицею, і з зеленню, і з морквою і з цибулею, але їх всіх об’єднує одне – велика кількість в маринаді цукру й оцту в порівнянні із звичайним маринадом. Додавання цибулі і моркви надає польським огіркам особливий смак, та й ці овочі просочуються маринадом і так само смачні. Для заготівлі вибирають невеликі огірки, щоб красиво укласти в банку. Часто огірки нарізають шматочками, але в цьому випадку обов’язкова стерилізація. За цим рецептом маринуємо огірки по-польськи методом 3-кратній заливки і без стерилізації.
Інгредієнти: на 8 арк.
- Огірки – 4 кг
- Коріандр – 0.5 ч. л.
- Гірчиця французька – 1 ч. л.
- Перець духмяний горошок – 3 шт.
- Гвоздика – 2 бутона
- Лавровий лист – 1 шт.
- Морква (терта) – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Для маринаду: –
- Вода – 2 л
- Сіль – 100 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Оцет столовий 9% – 250 мл
Процес приготування:
Готувати огірки по-польськи з морквою і цибулею без стерилізації на зиму легко! Огірки, щоб були хрусткими, заздалегідь на пару годин замочують у дуже холодній воді. Потім їх ретельно промивають під проточною водою і видаляють кінчики з обох сторін. Моркву очищають, промивають і подрібнюють на корейській тертці або нарізають тонкими кружальцями. Цибулини очищають і шаткують тонкими кільцями. Відразу готують банки, промивають і стерилізують будь-яким способом. Кришки кип’ятять. Відміряють вказане в рецепті кількість спецій.
В стерильні банки спочатку кладуть спеції: коріандр, гірчичні насіння, горошини запашного перцю і листи лавра. Поверх спецій в кожну банку кладуть цибульні кільця (1 цибулина на літрову банку) і морквяну стружку. Потім в банки компактно і красиво ставлять огірки, щільно утрамбовувавши їх. Якщо плоди великі розрізаємо, щоб більше помістилося в банку.
Потім кип’ятять чисту воду, заливають крутим окропом всі банки, накривають їх прокип’яченими кришками і залишають на 20 хвилин.
Після закінчення цього часу воду з банок виливають через спеціальну кришку і повторно заливають другою порцією окропу 20 хвилин.
Потім другий раз воду з банок зливають вже в каструлю і варять маринад. Доливають в каструлю стакан води, так як частина її ввібрали огірки, і маринаду буде недостатньо. У воду всипають сіль і цукор у вказаній в рецепті розрахунку, розмішують до повного розчинення, кип’ятять маринад 2 хвилини і в кінці наливають столовий оцет.
Вогонь відразу вимикають і киплячим маринадом вже третій раз заливають огірки в банки, заповнюючи їх до верху горлечка. Банки відразу герметично закупорюють, ставлять на кришки і на добу прикривають теплим пледом.
Через добу остиглі огірки з морквою і цибулею переносять в прохолодне місце зберігання домашніх консервацій.
Смачних і вдалих заготовок!
Закуска з огірків на зиму Консервовані огірки з оцтом на зиму Мариновані огірки без оцту в 2 літрових банках на зиму Мариновані огірки з гірчицею на зиму Мариновані огірки з оцтом в 2 літрових банках на зиму Огірки без хрону на зиму Огірки з гвоздикою на зиму Солодкі мариновані огірки в 2 літрових банках на зиму