Оладки на 1 літр молока з дріжджами вийдуть у кожного попробовавшего. Дріжджові оладки навівають спогади про дитинство, чи не правда? Такі пухкі пампушки з рум’яною скоринкою і злегка тягучим м’якушкою частенько подавали в дитячому садку і школі. Навіть якщо таких асоціацій у вас не виникло, рекомендуємо приготувати такі оладки і порадувати своїх близьких простим душевним ласощами. Ідеальний супровід – сметана, варення, мед.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Молоко коров’яче – 1 л
- Борошно пшеничне – 5 ст.
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 6 ст. л.
- Ванілін – 1 щіпка
- Масло рослинне – для смаження
- Сметана – за смаком
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування оладок на 1 літр молока з дріжджами? Готуємо інгредієнти. Молоко трохи нагріваємо, щоб воно було теплим. Яйця також заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб вони встигли зігрітися.
Готуємо опару для оладок. Для цього відміряємо півсклянки теплого молока, наливаємо його в об’ємну миску.
Додаємо вказану кількість сухих дріжджів, а також одну столову ложку цукрового піску і дві столові ложки борошна з загальної кількості.
Віночком змішуємо всі разом до однорідності.
Затягуємо миску харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце приблизно на двадцять-тридцять хвилин.
За вказаний час на поверхні маси повинні утворитися бульбашки повітря, сама опара повинна помітно зрости в обсязі.
Поки опара підходить, в іншій мисці замішуємо додаткову складову для тіста. Вливаємо в миску залишилося тепле молоко, додаємо решту кількість цукрового піску, сіль, ванілін, розбиваємо яйця.
Збиваємо все віночком до однорідності.
Всипаємо просіяне борошно і ще раз ретельно перемішуємо до гладкості.
Додаємо до збільшилася опарі масу, добре перемішуємо.
Затягуємо миску харчовою плівкою і знову прибираємо в тепле місце для вистоювання.
Треба, щоб тісто збільшилося в півтора-два рази. Орієнтовно на це піде сорок-п’ятдесят хвилин. Після вистоювання тісто в жодному разі не перемішуємо і взагалі не чіпаємо, щоб не «випустити повітря і не порушити утворилася ніжну структуру.
На сковорідку наливаємо рослинне масло без запаху так, щоб воно покрило дно шаром у два-три міліметри. У процесі смаження між партіями оладок можна доливати більше масла і обов’язково добре розігрівати його. Нагріваємо сковороду з маслом на плиті до гарячого стану.
Набираємо тісто столовою ложкою з краю миски і викладаємо його в сковороду у вигляді округлих оладок. Дотримуємося достатня відстань між виробами, так як вони будуть збільшуватися при смаженні. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою.
Закриваємо сковороду кришкою і смажимо оладки протягом півтора-двох хвилин. Внизу повинна утворитися золотава скоринка.
Потім перевертаємо оладки на іншу сторону і продовжуємо смажити вже у відкритій сковороді, поки і знизу вони не підрум’яняться.
Готові пампушки витягуємо з сковороди лопаткою і обсушуємо на паперовому рушнику, щоб воно ввібрало зайве масло. Інше тісто обсмажуємо аналогічним чином. Подаємо оладки в гарячому або теплому вигляді зі сметаною, варенням, медом.
Приємного апетиту!
Дріжджові оладки без соди Дріжджові оладки на сметані Оладки без соди Оладки з сухими дріжджами Оладки классические Оладьи