Щоб приготувати повітряні оладки, зазвичай використовують соду або розпушувач. Ці компоненти вивільняють бульбашки повітря при додаванні в тісто, тим самим розпушуючи м’якуш випічки. Але можна добитися легкості виробів, і не вдаючись до соді. У цьому допоможе старий добрий міксер і знання особливостей замісу тіста. Всі подробиці рецепта ніжних оладок на молоці без соди покроково викладені в даному рецепті. Розповідати довше, ніж готувати!


Інгредієнти: на 2 порції.

  • Борошно пшеничне – 180 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати оладки на молоці без соди. Для приготування тіста розбиваємо яйце і відокремлюємо білок від жовтка. Білок відразу прибираємо в холодильник для охолодження. Жовток покласти в миску, де і будемо замішувати тісто.

Додаємо до жовтка цукровий пісок. Збиваємо інгредієнти міксером, починаючи з низької швидкості і поступово нарощуючи обороти. Коли маса збільшиться в об’ємі, побіліє і загусне, тонкою цівкою вливаємо в неї злегка підігріте молоко, не припиняючи працювати міксером. Маса стане більш рідкою, пінистої.

Поверх збитою суміші просіваємо борошно. Не варто ігнорувати просіювання, оскільки це ще один важливий крок, щоб зробити готові оладки легшим. Вмішуємо борошно в молочно-жовткову рідина, здійснюючи кругові рухи. Маса вийде досить в’язкої, ступінь густоти – середня, тісто падає з ложки м’яким грудкою.

Відставляємо приготовану масу в бік і дістаємо з холодильника білок. Збиваємо його міксером до отримання щільної піни і стійких піків. Викладаємо білки на поверхню тіста і ложкою або лопаткою вмішуємо їх, роблячи кругові рухи. В’язкість тіста повинна піти, з’явиться легкість.

Готове тісто виходить за консистенцією, як рідка сметана. На поверхні видно бульбашки повітря.

На сковороді розігріваємо таку кількість рослинної олії, щоб покрити дно тонким шаром. У кипляче масло ложкою викладаємо оладки. Смажимо їх пару хвилин при середній температурі плити до рум’яної скоринки.

Перевертаємо і продовжуємо обсмажувати ще дві хвилини, поки друга сторона не зарум’яниться.

Знімаємо готові оладки зі сковороди і перекладаємо на тарілку з паперовою серветкою, щоб прибрати надлишок олії після смаження. Обсушені оладки складаємо гіркою на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді. Після охолодження оладки кілька осядуть про втратять обсяг – це неминуче. Тому важливо подати їх з пилу – з жару.

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів і без соди Оладки без соди Оладки без соди і розпушувача Оладки на кефірі на швидку руку Оладки на молоці без дріжджів Оладки на молоці без дріжджів і розпушувача Оладки на молоці без соди і розпушувача Оладки на сніданок