Якщо потрібно швидко приготувати сніданок, згадуємо про оладки. Рум’яна кірочка, пишний ніздрюватий м’якуш і теплий аромат миттєво піднімають настрій, налаштовують на позитив. Важливо дотримувати правильні пропорції і порядок змішування інгредієнтів, щоб тісто не осіло при смаженні, а готові оладки не були занадто жорсткими.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 0.5 склянки
  • Молоко коров’яче – 0.5 склянки
  • Борошно пшеничне – 7 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 0.5 ч. л.
  • Олія – для смаження
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.
  • Ванілін або Кориця – 1 щіпка

Процес приготування:

Щоб приготувати оладки на кефірі і молоці, яйце розбиваємо в широку миску.

Всипаємо цукор і перемішуємо з допомогою віночка до розчинення цукру. Немає необхідності збивати до утворення пишної піни.

В яєчно-цукрову суміш вливаємо молоко і кефір, ретельно перемішуємо вінчиком до повного змішування інгредієнтів.

За бажанням, на даному етапі можна додати щіпку ваніліну або кориці для ароматизації тіста.

Борошно просіваємо і додаємо в миску з рідкими інгредієнтами. Просіювання забезпечить тісто додатковим повітрям і посприяє тому, щоб оладки добре піднялися і були повітряними.

Віночком ретельно вимішуємо тісто, щоб не залишилося грудочок, а підсумкова консистенція була густою і однорідною.

Висипаємо на тісто розпушувач і сіль, ще раз вимішуємо віночком.

При необхідності, можна додати ще трохи борошна. Тісто має не литися, але легко падати з ложки.

Ставимо сковороду на плиту і наливаємо олію. Розігріваємо олію до гарячого стану.

Ложкою відокремлюємо тісто і викладаємо його на гарячу сковорідку, дотримуючись невелику дистанцію між оладками. Тісто при смаженні буде збільшуватися, оладки підростуть і займуть більше місця на сковороді. Виклавши тісто на сковорідку, закриваємо кришку.

На середньо-низькій температурі плити смажимо оладки 2-3 хвилини. Знімаємо кришку, лопаткою перевертаємо оладки. Другу сторону смажимо вже без кришки також протягом 2-3 хвилин.

Готові оладки укладаємо на сервірувальну тарілку. При бажанні, можна трохи присипати їх цукровою пудрою. Рекомендується вживати відразу після приготування, поки оладки гарячі й ніжні. Можна подати зі сметаною, варенням, різними сиропами, киселем.

Приємного апетиту!

Оладки Оладки без молока Оладки на воді без яєць Оладки на кефірі з розпушувачем Оладки на кефірі класичні Оладки на молоці без дріжджів з розпушувачем Оладки на молоці без дріжджів і без соди