Частенько можна зустріти рецепти смачних страв, для приготування яких потрібно мінімум інгредієнтів, а результат при цьому дійсно порадує. Дані оладки – якраз з таких. Для тіста потрібно по більшій частині лише кисле молоко і борошно. Інші добавки надають смак, аромат і розпушують текстуру тіста: сіль, цукор, сода, ванілін. У гарячому вигляді такі оладки м’які і пухкі, з хрусткою скоринкою. Добре «йдуть» зі сметаною, варенням, медом. В остившем вигляді вироби твердіють і вже не такі смачні. Тому рекомендуємо готувати таку порцію, щоб відразу все з’їсти.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Молоко кисле – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 170 гр.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 – 2 ст. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сметана – за смаком
  • Варення – за смаком

Процес приготування:

Готувати оладки на кислому молоці без яєць і дріжджів просто! У миску наливаємо кисле молоко. Бажано, щоб воно було кімнатної або навіть злегка теплої температури – так оладки вийдуть більш м’яким і гнучким. Висипаємо в кисле молоко, соду, сіль, цукровий пісок і добре перемішуємо.

Віночком додатково збовтуємо, щоб сода добре розподілилася по молоку і якісно погасилась – на поверхні суміші повинні проступити бульбашки повітря.

Залишився останній крок: просіваємо борошно і висипаємо її разом з ваніліном в молочну суміш. Ретельно перемішуємо вінчиком, щоб розбити всі грудки і отримати повністю однорідну гладку консистенцію. Густота тіста повинна бути середньої: якщо провести ложкою по тесту, слід практично не залишається, і борозна змикається. Якщо набрати тісто в ложку, то воно з неї не падає, а плавно стікає.

На сковороду наливаємо рослинне масло без запаху в такій кількості, щоб воно покрило дно тонким шаром. Розігріваємо олію на середньо-високому вогні до гарячого стану. Викладаємо замішане тісто столовою ложкою в гаряче масло, намагаючись сформувати округлі оладки. Викладаємо їх на невеликій відстані один від одного, так як вони трохи збільшуються при смаженні, та й щоб потім зручніше було перевертати. Смажимо оладки з одного боку півтори-дві хвилини до рум’яної скоринки.

Потім тонкою лопаткою перевертаємо оладки на іншу сторону і продовжуємо смажити, поки і знизу вони не підрум’яняться.

Готові оладки знімаємо зі сковороди і обсушуємо на паперовому рушнику – воно вбере зайву олію. Інше тісто обсмажуємо аналогічним чином. Подаємо гарячі золотисті оладки традиційно зі сметаною і варенням.

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів з содою Оладки без дріжджів і розпушувача Оладки на кефірі на швидку руку Оладки на молоці без дріжджів і без соди Оладки на молоці без яєць Пишні оладки на молоці Пишні оладки на сметані