Даний спосіб приготування дріжджових оладок цікавий тим, що, по-перше, тісто замішується без яєць. В якості рідкої бази використовуємо просто молоко. Дріжджі рекомендуємо брати свіжі – саме з ними такий рецепт ні разу не підводив. По-друге, замішуємо тісто досить густе: відчутно густіше, ніж на традиційні оладки. Після расстойки формуємо з тіста пампушки і обсмажуємо в маслі до світло-коричневого рум’янцю. Оладки виходять повітряними, пористими і високими.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Молоко коров’яче – 300 мл
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Свіжі дріжджі – 30 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 1 – 2 ст. л.
- Масло рослинне (для тіста) – 1,5 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Сметана – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати оладки на молоці і дріжджах без яєць? Для початку «розбудимо» дріжджі. Для цього молоко покласти в сотейник або невелику миску і нагріваємо його до теплого стану. Викладаємо в молоко, дріжджі, в також чайну ложку цукру із загальної кількості і ретельно перемішуємо, поки всі шматочки дріжджів не розчиняться.
Залишаємо масу в теплому місці на двадцять-тридцять хвилин, поки на поверхні не з’явиться піна. Обсяг маси також повинен помітно збільшитися – це означатиме, що дріжджі активувалися.
В об’ємну миску просіваємо борошно в зазначеній кількості, додаємо залишився цукровий пісок, щіпку солі. Вливаємо до сухих компонентів молочно-дріжджову масу, олія замішуємо тісто. Спочатку ложкою, а потім руками.
Щоб тісто не липло, можна змащувати руки рослинним маслом. Тісто не повинно бути занадто тугим, воно виходить м’яким, податливим. Затягуємо миску з замішаним тістом харчовою плівкою або покриваємо чистим кухонним рушником і ставимо в тепле місце для підйому. Орієнтовно через годину-півтора тісто має збільшитися вдвічі.
В сковорідку наливаємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно шаром у півтора-два сантиметри. Якщо масла буде мало, то є ризик, що оладки не пропечуться. Розігріваємо олію до гарячого стану і викладаємо в нього оладки. Формуємо їх руками, змазаними в рослинному маслі, обкатуючи між долонями невеликі шматочки тіста. Залишаємо достатню дистанцію між оладками, так як вони пристойно виростають у розмірі під час смаження. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою, закриваємо сковороду кришкою. Смажимо оладки спочатку з одного боку, поки знизу не скоринка зарум’яниться. Потім перевертаємо лопаткою на іншу сторону і продовжуємо смажити без кришки, поки і знизу оладки не зарум’яняться.
Обсмажені вироби знімаємо зі сковороди і обов’язково викладаємо на паперовий рушник: воно вбере зайве масло після смаження, і оладки не будуть жирними. Потім перекладаємо пампушки на сервірувальну тарілку і подаємо гарячими зі сметаною, варенням, медом, просто з цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Дріжджові млинці на молоці без яєць Дріжджові оладки Дріжджові оладки без соди Дріжджові оладки без яєць Дріжджові оладки на сметані Оладки без розпушувача Оладки без соди