Якщо в холодильнику застоялася без діла сметана, радимо приготувати з неї оладки. Примітно, що сметана згодиться навіть у тому випадку, якщо вона вже не першої свіжості і стала занадто кислим. Для тесту навіть не знадобляться яйця. Оладки виходять дуже ніжними, в влажноватым м’якушкою, який буквально тане в роті. Чимось вони нагадують панкейкі, так як при смаженні залишаються плоскими і виростають у висоту зовсім небагато. При смаженні радимо використовувати сковороду з антипригарним покриттям і використовувати мінімум рослинного масла.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сметана – 1,5 склянки
  • Кефір – 0.25 склянки
  • Борошно пшеничне – 150 – 160 гр.
  • Розпушувач тіста – 0.2 ч. л.
  • Сода харчова – 0.2 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 2 – 3 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Варення – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати оладки на сметані без яєць, в миску викладаємо сметану, вливаємо кефір. Змішуємо. Додаємо сіль та цукровий пісок, перемішуємо. Просіваємо поверх рідкої суміші борошно, додаємо до неї розпушувач і соду, ретельно перемішуємо до отримання гладкого, однорідного тіста. Консистенція повинна бути, як і у самої сметани – м’якою, що ллється.

Сковорідку з антипригарним покриттям добре розігріваємо дна плиті – вона повинна бути гарячою. З допомогою силіконової пензлика щедро змащуємо дно сковороди рослинним маслом без запаху.

Набираємо тісто столовою ложкою і викладаємо його в сковороду у вигляді округлих оладок. При смаженні вони не будуть сильно збільшуватися, тому можна досить близько їх укладати. Головне, щоб не злиплися відразу при викладенні. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою. Смажимо пару хвилин, поки внизу не скоринка зарум’яниться, а на поверхні тісто не перестане бути вологим.

Потім перевертаємо оладки на іншу сторону і продовжуємо смажити, поки і знизу вони не підрум’яняться.

Готові оладки знімаємо зі сковороди лопаткою і укладаємо на сервірувальній тарілці. Інше тісто обсмажуємо аналогічним чином, при необхідності додатково змащуючи дно сковороди олією. Подаємо оладки в гарячому або теплому вигляді зі сметаною, варенням, медом.

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів і без яєць Оладки на кефірі без дріжджів з розпушувачем Оладки на кефірі без дріжджів і без соди Оладки на кефірі з розпушувачем Оладки на сметані без дріжджів