Кисле молоко ідеально підходить для оладок. Його кислий смак абсолютно не відчувається в готових виробах. А його змінився склад і забезпечує якраз пишність і рихлість оладушкам. У даному рецепті використовуємо для тіста кисле молоко. Рекомендуємо вживати оладки відразу, з пилу-з жару: їх м’якуш ніжний і крихкий, а кірка – злегка хрумка по краях. За міру охолодження оладки твердіють і втрачають свою смакову привабливість.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Молоко кисле – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 150 гр.
  • Розпушувач тіста – 0.66 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сметана – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати оладки на кислому молоці з розпушувачем. У миску просіваємо борошно, додаємо до неї розпушувач, ванілін, сіль та цукровий пісок. Перемішуємо сухі інгредієнти.

Кисле молоко потрібно злегка прогріти на плиті або в мікрохвильовій печі, щоб воно стало злегка теплим.

Цівкою вливаємо молоко в суху суміш, одночасно розмішуючи утворюється масу віночком.

Замішуємо однорідне тісто. Воно повинно вийти гладким, середнього ступеня густоти. Якщо набрати масу в ложку, то вона повинна м’яко стікати, але не швидко литися або падати шматком. Готовому тісту даємо постояти при кімнатній температурі тридцять хвилин.

На сковорідку наливаємо рослинне масло без запаху. Його кількість має бути таким, щоб покрити дно шаром у два-три міліметри. У процесі смаження між партіями оладок можна доливати більше олії. Розігріваємо сковороду з маслом на плиті до гарячого стану.

Набираємо тісто столовою ложкою і викладаємо його в сковороду у вигляді округлих оладок. Дотримуємося невелику відстань між виробами, так як вони будуть збільшуватися при смаженні. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою. Закриваємо сковороду кришкою і смажимо оладки протягом півтора-двох хвилин. Внизу повинна зарумяниться скоринка, а на поверхні тісто має схопитися і перестати бути вологим.

Потім перевертаємо оладки на іншу сторону, знову закриваємо кришкою і продовжуємо смажити, поки і знизу вони не підрум’яняться.

Готові пампушки знімаємо зі сковороди лопаткою і обсушуємо на паперовому рушнику, щоб воно ввібрало зайве масло. Інше тісто обсмажуємо аналогічним чином.

Подаємо оладки в гарячому або теплому вигляді зі сметаною, варенням, медом. Поки вироби свіжі і не охололи, вони м’які. Після охолодження і повторного розігрівання вони вже не будуть такими ніжними.

Приємного апетиту!

Оладки Оладки без соди Оладки без яєць Оладки на молоці без дріжджів і без соди Оладки на молоці без яєць Оладки на молоці без яєць і соди Оладки на сметані без дріжджів Пишні оладки на сметані