Унікальною особливістю Олександрійського тесту для пасок є особливий спосіб приготування опари. Вона заводиться на свіжих дріжджах, топленому молоці, без борошна і чи варто всю ніч (10-12 годин). Тісто на такий опарі буде мати добре розвинену клейковину, і випічка виходить ніжною, соковитою і довго не черствеющей.


Інгредієнти: на 7 порц.

  • Борошно – 1.2 кг
  • Молоко пряжене – 500 мл
  • Яйце – 7 шт.
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Свіжі дріжджі – 80 гр.
  • Цукор-пісок – 450 гр.
  • Сіль – 5 гр.
  • Ванільний цукор – 1 пакет
  • Родзинки – 200 гр.
  • Коньяк – 50 мл

Процес приготування:

Приступимо до готування Олександрійського тесту для паски на топленому молоці. На ніч замісити опару для олександрійського тесту. В окремий посуд налийте вказане в рецепті кількість підігрітого топленого молока і розчиніть у ньому пресовані дріжджі.

В іншу миску розбийте 5 курячих яєць, додайте до них 2 жовтки (білки залиште для глазурі), насипте цукор і добре розітріть ложкою або віночком до білого кольору.

Потім до розтертим яйцям покладіть розм’якшене, при домашньої температурі, вершкове масло і все перемішайте віночком.

До цієї маси перелийте розчинені в топленому молоці дріжджі і перемішайте до однорідного стану. Посуд прикрийте шматочком харчової плівки і залиште на всю ніч (10-12 годин) для бродіння.

Після закінчення цього часу, тобто вранці, приступайте до замісу тіста. Борошно 2-3 рази просійте на сито. Потім з’єднайте приготовану опару з борошном, насипте сіль і ванільний цукор і замісити тісто.

Тісто спочатку замішують лопаткою і борошно насипайте порційно.

замішане тісто, на цьому етапі, покладіть заздалегідь замочений ізюм, додати для аромату коньяк (він до того ж покращує якість тесту) і все перемішайте.

Коли борошно забере всю рідину, то завершите заміс руками, змащеними олією. Замішане тісто має залишитися м’яким і липучим.

Посуд з тестом закрийте плівкою і на 1-1,5 години поставте в тепле місце, щоб воно добре підійшло і збільшилося в об’ємі в два рази.

За цей час підготуйте будь формочки для випічки пасок. Підійшло олександрійське тісто трохи обімніть. Потім руками розділіть його на шматочки і укласти в підготовлені формочки. Тісто у формочки накрийте рушником і залиште на 40 хвилин для вистоювання в теплому і без протягів місці.

Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180°С протягом 30-40 хвилин. Перевірити готовність зубочисткою випічки. Спечені паски остудіть, вийміть з формочок і можете декорувати за своїм смаком.

Смачною і вдалою випічки!

Олександрійське тісто для пасок Олександрійське тісто на топленому молоці для пасок Тісто в домашніх умовах