Рецепт олександрійського тесту для пасок стає, затребуваний в інтернеті, напевно, багато хто його добре оцінюють. Тісто замішується на топленому молоці, готовому або приготованому своїми руками, і для нього потрібен тривалий час для расстойки опари, але випічка виходить чудовою. Інгредієнти в рецепті наведені для великої кількості пасок (20 шт.), тому можете їх зменшити наполовину або на третину.


Інгредієнти: на 20 порц.

  • Борошно – 2.5 кг
  • Молоко топлене – 1 л
  • Яйце – 10 шт.
  • Яєчний жовток – 3 шт.
  • Масло вершкове – 500 гр.
  • Сухі дріжджі – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Родзинки (світлий) – 200 гр.
  • Ванільний цукор – 20 гр.
  • Коньяк – 10 мл

Процес приготування:

Приступимо до готування олександрійського тесту на топленому молоці для пасок. В окремий посуд розбийте курячі яйця, покладіть жовтки, насипте до них розраховане кількість цукру і з допомогою міксера або блендера збийте, щоб цукор повністю розчинився.

Вершкове масло розтопіть будь-яким способом або наріжте на шматочки і перекладіть до збитим яйцях, добре перемішайте.

В окремий посуд налийте трохи підігрітого молока і розведіть в ньому свіжі пресовані дріжджі, тільки важливі свіжість і якість дріжджів для цієї випічки.

Потім молоко з дріжджами перелийте до яєчно-масляної суміші, міксером перемішайте і залиште на 10-12 годин при звичайній домашньої температурі, прикривши посуд плівкою або серветкою.

За цей час в опарі відбудеться активний процес бродіння, і вона буде прикрита зверху олійною шапочкою.

Після закінчення цього часу опару перелийте в посуд для замішування тіста. Пшеничне борошно 2-3 рази просійте на сито. Потім борошно пересипте до опарі, додайте ванільний цукор, сіль і руками замісіть тісто. Замішане тісто має вийти не тугим, а ніжним, і прилипати до долонь, тому руки перед замісом змастіть рослинною олією.

На цьому етапі додайте до тесту (за бажанням) заздалегідь замочений ізюм і трохи коньяку і перемішайте ще раз.

Замішане тісто прикрийте чистим рушником і поставте на 1,5 години для вистоювання в будь тепле місце без протягів. За цей час воно має піднятися, і збільшиться в об’ємі в три рази.

Після закінчення цього часу олександрійське тісто буде готове до випічки. Його обімніть і можете формувати паски.

Смачною і вдалою пасхальної випічки!

Олександрійське тісто для пасок Олександрійське тісто на топленому молоці для пасок Тісто в домашніх умовах Тісто для пасок