Коньяк надає випічці особливий аромат і пишність. Його можна додавати безпосередньо в саме тісто, а можна замочити в ньому родзинки та інші сухофрукти. В залежності від уподобань, його можна також замінити ромом або лікером.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Для опари: –
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Сухі дріжджі – 38 гр.
  • Молоко пряжене – 250 мл
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Для тіста: –
  • Ванільний цукор – 8 гр.
  • Борошно пшеничне – 700 гр.
  • Коньяк – 2 ст. л.
  • Кардамон – 2 щіпки
  • Родзинки – 50 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Для глазурі: –
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукрова пудра – 50 гр.
  • Кондитерська посипання – для прикраси

Процес приготування:

Приступимо до готування Олександрійського паски на топленому молоці з коньяком. Опару краще готувати з вечора, щоб вона встигла настоятися мінімум 6 годин. У глибокій мисці змішайте яйця і цукор до повного його розчинення.

У невеликій тарі підігрійте молоко, покришіть в нього пресовані дріжджі і додати пару чайних ложок цукру. Все перемішайте до повного розчинення сухих інгредієнтів. Дайте суміші постояти пару хвилин.

Тим часом розтопити вершкове масло. Або можете дістати його з холодильника за годину до початку готування, щоб воно размягчилось, тоді можете просто порізати його на невеликі шматочки і додати до опарі. Туди ж влити розведені дріжджі і ретельно вимісіть все до однорідності.

Укрийте отриману масу рушником і залиште на 7-8 годин при температурі повітря мінімум 22-23 С. За цей час опара буде підніматися і опадати, а масло відшарується і утворює щільну кірочку з тріщинами і кратерами.

Ізюм залийте окропом, дайте постояти 30 хвилин, потім обсушити рушником і замочіть в коньяку на 1 годину. Коли опара настоїться, додайте до неї наситяться ізюм, ванільний цукор, кардамон, трохи лимонної цедри і просіяти через дрібне сито борошно.

Ретельно вимісіть тісто до однорідності. Якщо будете робити це руками, від змащуйте їх невеликою кількістю рослинної олії, тому що тісто виходить дуже ніжним і буде липнути. Вимішуйте протягом 10 хвилин, потім прикрийте рушником і залиште підходити на 1 годину, періодично обминаючи.

Підготовлені формочки застеліть пергаментом або використовуйте спеціальні паперові форми для пасок. Заповніть їх тестом трохи більше, ніж наполовину і залиште на 1 годину, попередньо накривши рушником, щоб верхівки не заветривались.

Розігрійте духовку до 180 С і приберіть в неї піднялися паски. У середньому вони будуть випікатися близько 30 хвилин. У залежності від розміру, це може зайняти трохи більше або трохи менше часу, готовність завжди можна перевірити дерев’яною шпажкою. Якщо вона виходить з випічки сухий – значить, паска готова. Дістаньте їх з духовки і охолодіть до кімнатної температури.

Тим часом змішайте яєчні білки і цукрову пудру для приготування цукрової глазурі. Полийте нею зверху остиглі паски, прикрасьте кондитерської посипкою і подавайте до святкового столу.

Смачного!

Великодні паски Великодні паски в духовці Великодні паски на сухих дріжджах Олександрійське тісто на топленому молоці для пасок Олександрійський паску паски з родзинками