чи Пробували ви коли-небудь салат зі скумбрією, овочами і баклажаном? Пропонуємо вам випробувати рецепт і переконатися в тому, що він просто приголомшливий. Ніжна скумбрія в поєднанні з ріпчастою цибулею, томатом і морквою має трохи солодкуватий і в міру солоний смак, а баклажани надають салату трохи терпкі нотки, так вдало гармоніюють з усіма овочами. За бажанням томати можна замінити томатною пастою, для пікантності додати більшу кількість перцю і зменшити кількість рослинної олії – тоді салат буде більш легким.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Скумбрія – 1,5 кг
  • Баклажан – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Морква – 2 кг
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Помідори свіжі – 400 гр.
  • Вода – 50 мл
  • Оцет столовий 9% – 7 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 – 4 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати овочевий салат зі скумбрією на зиму? Свіжоморожену скумбрію розморожуємо при кімнатній температурі 2-3 години. Потім промиваємо її під прохолодною водою, відрізаємо хвіст і голову, потрошимо і ще раз добре промиваємо під проточною водою. Закидаємо скумбрію в киплячу підсолену воду з лавровим листом і відварюємо 15-20 хвилин. Потім за допомогою шумівки виймаємо скумбрію з води, викладаємо на тарілку і залишаємо остигати. Після чого відокремлюємо філе від кістки і ділимо його на невеликі шматочки 3-4 см. шириною.

Цибулю чистимо, промиваємо і шаткуємо дрібними кубиками.

Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

Баклажани промиваємо під проточною водою, видаляємо плодоніжки, чистимо від шкірки і шаткуємо дрібними кубиками. Шкірку можна не зчищати – на ваш смак.

На сковороду з рослинною олією викладаємо цибулю і обсмажуємо його до прозорості, потім додаємо баклажани і обсмажуємо на середньому вогні протягом 10-15 хвилин, не забуваючи часто помішувати.

Потім до овочів додаємо нарізані кубиками томати, натерту моркву, воду і тушкуємо овочі на повільному вогні 15 хвилин. Після чого додаємо до овочів скумбрію, закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні протягом 50-60 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування в салат додаємо спеції і оцет, перемішуємо і по готовності знімаємо сковороду з вогню.

Готовий гарячий салат розкладаємо по стерилізованим банкам, щільно закручуємо кришками і залишаємо під теплим пледом до повного охолодження. Потім банки з салатом прибираємо на зберігання в прохолодне місце.

Овочеві салати без стерилізації на зиму Салат з баклажанів, помідорів і цибулі на зиму Салат з помідорів з олією на зиму Салати без капусти на зиму Салати без часнику на зиму Салати з цибулею на зиму Скумбрія на зиму в банку