Паска на такому тесті ще називають Олександрійським: опара замішується ввечері і залишається на расстойку на ніч. Після цього додаються інші інгредієнти і замішується тісто. Примітно, що після тривалого вимішування, характерного для класичних пасок, не потрібно. М’якуш у готових виробів щільний, але м’який, не кришиться і має дуже приємну текстуру.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Молоко топлене – 120 мл
  • Цукор-пісок – 110 гр.
  • Свіжі дріжджі – 20 гр.
  • Борошно – 300 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванільний цукор – 1 ст. л.
  • Цедра апельсина – 1 ч. л.
  • Яєчний білок – 1 шт.
  • Цукрова пудра – 150 гр.
  • Кондитерська посипання – для прикраси
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Приступимо до готування паски на опарі з сирими дріжджами на ніч. У глибоку миску розбиваємо яйця, додаємо жовток, висипаємо цукровий пісок. Збиваємо все разом до однорідного стану.

Молоко підігріваємо до температури 36-40 градусів. Кришимо в нього дріжджі, перемішуємо до повного розчинення.

Вливаємо в яєчно-цукрову масу молочно-дріжджову суміш, перемішуємо.

Потім в отриману суміш додаємо розтоплене вершкове масло, перемішуємо.

Затягуємо отриману масу харчовою плівкою і залишаємо на ніч при кімнатній температурі. За цей час маса буде кілька разів підніматися і опускатися.

Після ночі готуємо інші інгредієнти. Родзинки промиваємо в теплій воді, обсушуємо. Знімаємо цедру з апельсина. Додаємо в опару родзинки і цедру, перемішуємо.

Потім всипаємо просіяне пшеничне борошно, ванільний цукор і вимішуємо до однорідності. Тісто виходить досить липким, тягнеться.

Покриваємо миску з тістом рушником або затягуємо харчовою плівкою. Ставимо в тепле місце на півтори-дві години. Обсяг маси повинен збільшитися в півтора-два рази.

Форми для випічки змащуємо вершковим маслом. Паперові або силіконові форми допустимо не змащувати. Тісто злегка обминаємо і розкладаємо по формах, заповнюючи їх на третину від обсягу. При подальшому підйомі і випіканні тісто ще збільшиться. Щоб під час роботи було зручніше, змащуємо руки рослинним маслом. Залишаємо заповнені форми для підйому на приблизно на годину – тісто має піднятися до верху форм.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо форму з тістом в духовку і випікаємо їх протягом тридцяти хвилин. В кінці випічки проколюємо паска дерев’яною шпажкою – якщо вона вийшла сухою, значить готові вироби.

Готові паски дістаємо з духовки, даємо охолонути до теплого стану.

Для приготування глазурі яєчний білок збиваємо разом з цукровою пудрою до отримання густої, щільною, глянсовою глазурі. Покриваємо отриманою масою поверхню теплих пасок. Після цього відразу посипаємо глазур кондитерської посипкою, щоб вона закріпилася на липкому шарі. Даємо глазурі підсохнути.

Приємного апетиту!

Апельсинові паски Великодні паски на яєчних жовтках паски з родзинками Паски на Великдень паску на топленому молоці Святковий стіл на Великдень Смачні великодні паски Солодкі паски