В даному рецепті вам пропонується приготувати святковий паска з додаванням в тісто цитрусових цукатів, родзинок і горіхів. Родзинки і цукати для такого паски бажано настояти протягом 1-2 діб у коньяку. Ці добавки додадуть особливий смак випічці. Випікаємо паски в спеціальних маленьких формочках, щоб зручно було пригостити ними друзів і рідних.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Цукати – 100 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Горіхи – 100 гр.
- Коньяк – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Цукор-пісок – 350 гр.
- Масло вершкове – 400 гр.
- Свіжі дріжджі – 40 гр.
- Молоко коров’яче – 350 мл
- Яйце – 4 шт.
- Яєчний жовток – 8 шт.
- Ванілін – 2 ч. л.
- Яєчний білок – 2 шт.
- Цукрова пудра – 350 гр.
- Кондитерська посипання – 2 ст. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати паску з горіхами, родзинками і цукатами. Родзинки для випічки пасок добре промийте холодною водою.
Цитрусові цукати наріжте на невеликі шматочки. Родзинки і нарізані цукати покладіть в скляну баночку і залийте коньяком, щоб вони були повністю покриті. Банку щільно закрийте кришкою і залишити для настоювання на 1-2 доби. За цей час баночку кілька разів переверніть.
Для випічки святкових пасок спочатку приготуйте опару для тіста. В окремий посуд налийте ½ склянки підігрітого молока (тільки не гарячого), розкришите в нього дріжджі, додайте по 2 ст. л. цукру і борошна, добре перемішайте і залиште на 20 хвилин для початку бродіння. Опара за цей час повинна збільшитися в обсязі в 2-3 рази.
Вершкове масло, витримане при домашньої температурі, в окремій мисочці збийте вінчиком з рештою цукром і ваніліном.
В посуд для замішування тіста помістіть жовтки і додайте до них яйця. Їх небагато перемішайте.
Потім до яєць перекладіть підійшла опару, збите масло, долийте інше молоко і половину просіяного на сито борошна.Замісіть з цих інгредієнтів однорідне тісто. Посуд з тестом прикрийте серветкою і на 2 години поставте в тепле місце. За цей час тісто має добре підійти і збільшитися в об’ємі в 2 рази.
обімніть тісто руками, додайте решту борошно, подрібнені горіхи і витримані в коньяку родзинки і цукати. Замісіть тісто до еластичного стану. Якщо цукати ввібрали багато коньяку, то можете додати до тесту борошно, щоб воно було густим. Це тісто повторно залиште в теплому місці на 2 години.
Після закінчення цього часу тісто знову обімніть рукою і залиште на 20 хвилин для вистоювання. Приготоване тісто розділіть на невеликі однакові шматочки і скрутіть їх в колобки. Розкладіть колобки в спеціальні формочки, заповнюючи їх на 2/3 об’єму або наполовину, адже паски підійдуть при випічці. Запікайте паски в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 1 години.
Спечені паски дістаньте з духовки і трохи остудіть. За цей час збийте білки з цукровою пудрою до густої консистенції і цією глазур’ю полийте паски. Якщо хочете, щоб глазур була твердою і хрусткою, поставте паски на 10-15 хвилин у духовку, включену на 110°С. Декоруйте паски кондитерської посипкою.
Їжте на здоров’я і пригощайте своїх близьких!
паски з горіхами Паски на Великдень паску класичний Повітряні великодні паски Смачні великодні паски Солодкі паски