паска з журавлиною виходить не тільки смачним, але і корисним! Паска – традиційне борошняне частування на Великдень. Повітряні, м’які паски завжди прикрашали стіл. Рецепти цих пампушок передаються з покоління в покоління. Ось Вам один з рецептів, який може стати таїнством Вашої родини у свято святої Пасхи.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Борошно – 800 гр.
  • Молоко коров’яче – 300 мл
  • Масло вершкове – 300 гр.
  • Яйце – 6 шт.
  • Свіжі дріжджі – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 1.5 склянки
  • Ванільний цукор – 1 пакет
  • Родзинки – 150 гр.
  • в’ялена Журавлина – 100 гр.
  • Мигдальні пелюстки – 100 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Як приготувати паску з журавлиною? Візьміть миску, в якій будете замішувати тісто. Беремо 300 мл молока, підігріваємо, поки воно не стане теплим. Всипаємо цукор і збиваємо колотівкою.

Беремо половину пачки дріжджів, це і є потрібні нам 50 гр. Подрібнюємо і розводимо в молоці до розчинення.

Через дрібне сито просіваємо 300 гр. борошна, додаємо до молока.

Добре перемішуємо компоненти і накриваємо щільно рушником. Отриману опару залишаємо підходити в теплі на годину.

Поки тісто підходить, приготуємо сухофрукти. Промиємо родзинки і журавлину від бруду і домішок, потім заллємо окропом на 10 – 20 хвилин.

В іншій мисці розбиваємо яйця, додаємо до них і ванільний цукор, що залишився.

Яєчну масу перемішуємо міксером до розчинення цукру.

Заздалегідь розтопимо вершкове масло. Вливаємо яєчну суміш і розтоплене масло у підійшла опару. Ретельно перемішуємо до однорідності.

Додайте решту борошно. Не забудьте додати щіпку солі.

Тісто необхідно добре вимісити. Воно має бути м’яким і ніжним. Якщо консистенція вийшла еластична і легко дістається з миски, то тісто готове. Змащуємо ємність рослинним маслом, покласти в неї готове тісто і закутуємо зверху рушником. Даємо тісту піднятися, поставивши знову на годину в тепле місце, і повертаємося до сухофруктам.

Зливаємо воду. Сухофрукти викладаємо на рушник або серветку, щоб позбутися від зайвої вологи. Промокаємо, підсушуємо.


Присипаємо сухофрукти борошном, щоб вони добре змішалися з тестом. Додаємо кірку від лимона, мигдальні пелюстки, і перемішуємо.

Перед тим як почати вимішувати тісто, змастіть руки рослинним маслом, щоб воно не прилипало. Потім додаємо в тісто сухофрукти, і продовжуємо замішувати. Залишаємо на годину в теплі.

Готуємо форми для пасок. Змащуємо їх вершковим маслом, викладаємо тісто. Тісто може займати приблизно 1/3 об’єму форми. Залишаємо тісто в формі під рушником приблизно 40 хвилин.

Починаємо випікати. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Верх пасок змащуємо яйцем, щоб наші паски стали рум’яними і не пригоріли. Форми з тістом випікаємо протягом 35 – 60 хвилин, в залежності від величини форми. Готовність перевіряємо за допомогою зубочистки. Проткніть паска зубочисткою. Якщо він готовий, то ви легко дістанете суху зубочистку. Після того як паски охололи, їх можна прикрасити як душі завгодно. Можете полити зверху глазур’ю, посипати різнокольоровою присипкою або різними декоративними квіточками, навіть нанести на «шапку» паски напис. Наш повітряний святковий паска готова.

Приємного апетиту!

Великодні паски в духовці паска з родзинками і горіхами паски з горіхами Паски на Великдень Святковий стіл на Великдень Смачні великодні паски Страви на Великдень