Пропонуємо приготувати паску на опарі на сухих дріжджах – тісто добре піднімається, зручно в роботі, дає среднепористый м’якуш. А в якості начинки беремо шоколадні дробсы двох видів – з’єднаємо наповнювач з тестом за принципом рулету. Зусиль – мінімум, а вид на зрізі – шикарний.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Молоко коров’яче – 2.3 ст.
- Сухі дріжджі – 1,5 ч. л.
- Борошно – 1 кг
- Яєчний жовток – 6 шт.
- Яєчний білок – 3 шт.
- Масло вершкове – 350 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Сіль – 1 щіпка
- шоколадні Дропси білі – 100 гр.
- шоколадні Дропси темні – 100 гр.
- Шоколад (для глазурі) – 50 гр.
- Вершки (для глазурі) – 3 – 4 ст. л.
- Ванільний цукор – 2 ч. л.
- Кардамон – 0.5 ч. л.
- Мускатний горіх – 0.5 ч. л.
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Почнемо готувати паску на опарі з сухими дріжджами. Вливаємо Молоко в об’ємну миску, гріємо до теплого стану. Висипаємо до нього сухі дріжджі, перемішуємо до повного розчинення гранул. Залишаємо суміш в теплому місці на десять-п’ятнадцять хвилин до появи пінки на поверхні.
В отриману молочно-дріжджову суміш додаємо приблизно 250 грам борошна, перемішуємо – виходить густа в’язка опара. Накриваємо миску з опарою рушником або затягуємо харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на півтори-дві години.
Приблизно через годину маса повинна збільшитися в об’ємі вдвічі.
Ще через годину на поверхні опари проступлять тріщини і нерівності – готово.
Поки опара підходить, вершкове масло дістаємо з холодильника і даємо йому добре розм’якнути. До моменту готовності опари масло збиваємо міксером разом з цукровим піском і ванільним цукром. Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки кладемо до масляно-цукровою масою і збиваємо до однорідності – виходить маса, схожа на гладкий крем. На даному етапі додаємо мелений кардамон і мускатний горіх. Якщо не любите аромат спецій у куличах, цей крок пропускаємо.
Білки окремо збиваємо до отримання густої піни з дрібкою солі. Спочатку вмішуємо масляну масу в опару, домагаємося однорідності. Потім додаємо збиті білки, перемішуємо рухами знизу вгору.
Далі просіваємо борошно і додаємо її до отриманої масі.
Кількість необхідної борошна може дещо варіювати, так як це залежить і від характеристик конкретної борошна, і від величини яєць. Готова маса повинна вийти м’якою, гладкою, не липнущей і відстає від стінок миски.
Коли тісто почне формуватися у грудку, змащуємо руки рослинним маслом без запаху і продовжуємо вимішувати масу руками, поки тісто повністю не оформиться в кого і не перестане липнути.
Замішане тісто викладаємо в миску і прибираємо в тепле місце на півтори-дві години.
Маса повинна збільшитися в два-три рази.
Всередині тісто ось таке: пористе, повітряне, «живе».
Викладаємо тісто на змащену рослинним маслом робочу поверхню, ділимо на частини – відповідно бажаного кількістю пасок. Кожну частину злегка розгортаємо в товстий пласт і посипаємо шоколадними дробсами. Складаємо навпіл.
Посипаємо іншим видом дробсов, скачуємо рулетом.
Форми для випічки змащуємо вершковим маслом. Можна і промасленим пергаментом їх застелити для впевненості.
Викладаємо в них підготовлені паски-рулети. Стежимо, щоб об’єм форми був заповнений не більше, ніж половину. Залишаємо заповнені форми для фінального підйому на сорок-п’ятдесят хвилин. Духовку розігріваємо до температури 160 градусів. Поміщаємо форми з тістом в духовку і випікаємо їх протягом години. В кінці випічки готовність перевіряємо шпажкою – вона повинна вийти після проколу паски абсолютно сухою.
Готові паски дістаємо з духовки, даємо охолонути до теплого стану. Для приготування шоколадної глазурі нагріваємо вершки до гарячого стану і розчиняємо в них поламаний на шматочки шоколад. Отриманою масою покриваємо поверхню пасок, даємо повністю охолонути.
Приємного апетиту!
Великодні паски без вершкового масла Великодні паски в духовці Великодні паски на яєчних жовтках Здобні великодні паски паски з горіхами Повітряні великодні паски Солодкі паски