Якщо не знаєте, що приготувати перед Великоднем, то спробуйте паску на жовтках. При приготуванні використовуються жовтки і такий паска виходить в міру солодким, має ніжний і повітряний м’якуш, але при цьому не розсипається в руках. Поливають випічку глазур’ю з вершковим смаком і посипають обсмаженими горіхами.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Борошно пшеничне – 170 гр.
  • Молоко коров’яче – 200 мл
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Свіжі дріжджі – 30 гр.
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Яєчний жовток – 5 шт.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Ванілін – 1 пакет
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ізюм – 110 гр.
  • Горілка – 100 мл
  • Горіхи – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Вершки 33% або Вершки 30% – 200 мл
  • Ванілін – 1 пакет
  • Масло вершкове – 1 ч. л.
  • Горіхи (подрібнені) – для посипання

Процес приготування:

Почнемо готувати паску на жовтках. Підготувати продукти, заздалегідь дістати їх з холодильника, щоб встигли дійти до кімнатної температури. Напередодні замочити родзинки або інші сухофрукти в міцному ароматному алкоголь, на ранок відкинути на сито, віджати руками і дати трохи обсохнути. При випічці весь алкоголь випарується, залишиться тільки приємний аромат.

Щоб зробити опару, молоко кімнатної температури змішати з цукром і дріжджами, розмішати до розчинення. Просіяти туди ж борошно і перемішати до зникнення грудочок. Прикрити миску рушником і поставити в теплому місці без протягів, щоб опара зросла в 2-3 рази.

Тим часом горіхи (фундук і кешью, можна брати будь-які горіхи за своїм розсудом) прожарити на розігрітій сковороді, остудити. Потовкти в ступі до стану різнорідних шматочків.

Опара підніметься дуже сильно, тому потрібно брати ємність, достатню по висоті.

Жовтки розтерти з цукровим піском і сіллю до побіління.

жовтки просіяти борошно, додати м’яке вершкове масло, всипати ванільний цукор. Туди ж відправити опару. Почати вимішувати тісто. Чим довше воно вимішується, тим ніжніше і легшим вийде паска.

Ємність з тістом накрити рушником і дати постояти до зростання в обсязі в 2-3 рази. Коли тісто підійде, його потрібно обім’яти і знову дати підійти. Те ж саме проробити і в третій раз.

В тісто всипати родзинки з горіхами і вимішувати, щоб наповнювачі рівномірно розподілилися.

Миску з тестом прикрити рушником і дати підійти.

Металеві форми для випічки пасок густо намазати вершковим маслом, розкласти по них тісто, наповнюючи не більше ніж на 2/3. Відправити тісто в расстойку.

Випікати вироби при температурі 180 градусів близько 35-40 хв. Великі печуться паски довше, ніж дрібні. Дати куличам охолонути на решітці, прикривши рушником або серветкою.

Підготувати продукти для глазурі.

В сотейник висипати цукор, додати вершки. Поставити суміш на слабкий вогонь і варити до загустіння, час від часу розмішуючи.

В цю масу всипати ванільний цукор і покласти вершкове масло.

Обсмажені горіхи для посипання також подрібнити в ступі.

Полити глазур’ю охолоджені вироби і відразу посипати горіхами, поки глазур не затверділа.

Паски виходять ароматними і м’якими.

Приємного апетиту!

Ванільні великодні паски Великодні паски в духовці Великодні паски на вершковому маслі Великодні паски на яєчних жовтках паска з родзинками і горіхами Паски з родзинками в духовці Паски на Великдень