Випічку можна готувати не тільки на дріжджах, але і на житній заквасці. За такими рецептами часто пекли наші бабусі та прабабусі. Наближається Великдень саме час підбирати рецепти для пасок. Переваги рецепта на заквасці – насичений пшеничний аромат випічки, щільність і більш повільний процес черствіння.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Житня закваска – 200 гр.
- Молоко коров’яче – 300 мл
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Гусячий жир – 200 гр.
- гусяче Яйце – 2 шт.
- Курага – за смаком
- Мускатний горіх – 1 ч. л.
- Кардамон – 1 ч. л.
Процес приготування:
Як приготувати паску на житній заквасці? У мисці змішайте житню закваску і цукор, додайте тепле молоко.
Борошно змішайте з мускатним горіхом і кардамоном, просіяти і додати 300 грам до заквасці, перемішайте і залиште опару в тепле місце на дві години.
Курагу залийте окропом, добре промийте, викладіть на паперові серветки, щоб стекла вода. Коли сухофрукти обсохнуть, дрібно наріжте і додайте їх в опару.
В окремій мисці збийте яйця з сіллю, додайте цю суміш в опару.
Потім частинами додайте борошно і замісіть тісто.
Гусячий жир розтопити, остудіть і додайте в тісто, ретельно перемішайте до однорідності.
Розкладіть тісто по формах, залиште на три години, щоб тісто піднялося.
Випікайте паски при 175-180 градусах 40 хвилин. Готові паски остудіть полити глазур’ю і прикрасьте кольоровою посипкою.
Приємного апетиту!
Великодні паски без дріжджів Великодні паски без родзинок Великодні паски в духовці Великодні паски на молоці Великодні паски на молоці без дріжджів Паски на Великдень Солодкі паски