Випічку можна готувати не тільки на дріжджах, але і на житній заквасці. За такими рецептами часто пекли наші бабусі та прабабусі. Наближається Великдень саме час підбирати рецепти для пасок. Переваги рецепта на заквасці – насичений пшеничний аромат випічки, щільність і більш повільний процес черствіння.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Житня закваска – 200 гр.
  • Молоко коров’яче – 300 мл
  • Борошно пшеничне – 1 кг
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Гусячий жир – 200 гр.
  • гусяче Яйце – 2 шт.
  • Курага – за смаком
  • Мускатний горіх – 1 ч. л.
  • Кардамон – 1 ч. л.

Процес приготування:

Як приготувати паску на житній заквасці? У мисці змішайте житню закваску і цукор, додайте тепле молоко.

Борошно змішайте з мускатним горіхом і кардамоном, просіяти і додати 300 грам до заквасці, перемішайте і залиште опару в тепле місце на дві години.

Курагу залийте окропом, добре промийте, викладіть на паперові серветки, щоб стекла вода. Коли сухофрукти обсохнуть, дрібно наріжте і додайте їх в опару.

В окремій мисці збийте яйця з сіллю, додайте цю суміш в опару.

Потім частинами додайте борошно і замісіть тісто.

Гусячий жир розтопити, остудіть і додайте в тісто, ретельно перемішайте до однорідності.

Розкладіть тісто по формах, залиште на три години, щоб тісто піднялося.

Випікайте паски при 175-180 градусах 40 хвилин. Готові паски остудіть полити глазур’ю і прикрасьте кольоровою посипкою.

Приємного апетиту!

Великодні паски без дріжджів Великодні паски без родзинок Великодні паски в духовці Великодні паски на молоці Великодні паски на молоці без дріжджів Паски на Великдень Солодкі паски