Щоб паски виходили м’якими, повітряними, а головне – смачними, піч їх треба без поспіху і в хорошому настрої.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Для тіста: –
- Борошно – 1.4 кг
- Молоко коров’яче – 400 мл
- Свіжі дріжджі – 50 гр.
- Яйце – 6 шт.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Ізюм – 300 гр.
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Коньяк – 1 ст. л.
- Для глазурі: –
- Цукрова пудра – 1 склянка
- Яєчний білок – 1 шт.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
Процес приготування:
Як почати готувати паску на живих дріжджах з коньяком? Готуємо опару. У підігрітому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо 2 столові ложки цукру, розмішуєм, щоб цукор добре розчинився.
Сюди ж додаємо 4 столові ложки просіяного борошна. Все добре перемішуємо і ставимо в тепле (без протягів) місце на 30 – 40 хвилин.
Потім вводимо збиті з цукром жовтки, добре перемішуємо. Додаємо розм’якшене вершкове масло, столову ложку коньяку і знову гарненько перемішуємо. Білки збиваємо в міцну піну і порційно, обережно вимішуючи, вводимо в опару.
Порціями додаємо борошно і замішуємо тісто. Вимішуємо протягом 20 – 30 хвилин, поки тісто не перестане прилипати до рук. Щоб полегшити цей процес, руки можна змащувати олією. Ємність з готовим тестом вкриваємо рушником і залишаємо на 1,5–2 години, щоб підходило.
Поки тісто «відпочиває», підготуємо родзинки. Гарненько його промиємо і на 10 – 15 хвилин заллємо окропом. Воду зливаємо, викладаємо ізюм на рушник і залишаємо, щоб він просох. При бажанні в паску можна додати цукати, курагу або горіхи.
обминаємо тісто, додаємо ізюм і відправляємо підходити ще раз.
Готове тісто розкладаємо у форми, попередньо змазані рослинним маслом, на 1/3 висоти, даємо підійти 20-30 хвилин і випікаємо в розігрітій до 220 градусів духовці 40-45 хвилин.
Поки паски випікаються, готуємо глазур. Яєчний білок збиваємо в піну, поступово додаємо цукрову пудру (не перестаючи збивати) і лимонний сік.
Готові паски виймаємо з духовки, даємо трохи охолонути і змащуємо глазур’ю, прикрашаємо різнобарвною кондитерської посипкою.
Смачного!