Всі знають, що плов – це смачне блюдо з рису з хорошими шматочками м’яса, цибулею, морквою та спеціями, але є варіант солодкого плов з сухофруктами. У цьому рецепті вам пропонується приготувати такий плов азербайджанською- з рисом, курагою, кизилом, родзинками, горіхами, запеченими в хрусткому лаваші, який зберігає форму і розсипчастість солодкого плову. Коржик (казмаг) деякі господині готують самі. Плов готується без м’яса і буде у вас чудовим блюдом і для дитячого свята, і для пісного столу.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис басматі – 500 гр.
  • Курага – 150 гр.
  • Кизил – 150 гр.
  • Родзинки – 150 гр.
  • Волоський горіх або Мигдаль – 250 гр.
  • Топлене масло – 200 гр.
  • Шафран – 1 ч. л.
  • Лаваш (тонкий) – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Готувати солодкий плов з сухофруктами азербайджанською легко! Спочатку зваріть рис для плову. Закип’ятіть в каструлі 3 літра чистої води, додайте 2 ст. ложки солі, пересипте в воду промитий рис і поваріть його 10 хвилин, щоб рис не розварився. Потім відкиньте рис на друшляк, щоб вся вода стекла.

Листами лаваша застеліть казан, змастивши його розтопленим маслом. Лаваш можна нарізати широкими смужками. Казан поставте на маленький вогонь. Потім на лаваш покладіть підготовлений рис.

Потім щільно закрийте кришкою, поклавши під неї чистий рушник. Цей спосіб зробить рис дуже розсипчастим. Готуйте рис в казані в лаваші протягом 30 хвилин на мінімальному вогні.

За цей час в ступці добре розітріть шафран з дрібкою солі.

Потім до шафрану налийте трохи окропу, розмішайте і дайте настоятися.

Після закінчення часу приготування зніміть кришку казана. Рис, полити топленим маслом і настоєм шафрану. Прикрийте плов знову кришкою з рушником і тушкуйте ще 30 хвилин.

За цей час підготуйте сухофрукти для плову. Їх добре промийте, покладіть в окремий посуд разом з горіхами і помістіть на водяну баню. Потім їх трохи посипте сіллю і додати топлене масло. Прикрийте сухофрукти кришкою і варіть деякий час, щоб вони стали м’якими.

Для подачі трохи нагрійте велике гарне блюдо і акуратно перекладіть на нього рис в лаваші. Поверх рису викладіть томлені в олії сухофрукти з горіхами. Солодкий плов з сухофруктами азербайджанською готовий, можете подати до столу.

Приємного апетиту!

Плов Плов без моркви Плов з м'ясом і курагою Плов з м'ясом та ізюмом Плов з рисом басматі Плов з сухофруктами солодкий Солодкий плов