Тандем солодкого яблука з кислуватою брусницею є смачною і гармонійною начинкою для домашніх пирогів, особливо з пісочного тіста, хоча воно може бути дріжджовим, кефірним або листковим. Тісто замішується вручну або за допомогою кухонних девайсів. Брусниця підходить будь-яка, навіть сушена, і до неї додається трохи крохмалю для зв’язування ягідного соку. Ароматна Начинка сама по собі, але до неї можна додавати трохи ванілі або кориці.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 350 гр.
- Цукор-пісок – 125 гр.
- Масло вершкове – 180 гр.
- Вода крижана – 135 мл
- Ванільний цукор – 1 пакет
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Брусниця – 200 гр.
- Яблука – 1 кг
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Мед – за смаком
Процес приготування:
Спочатку підготуйте всі інгредієнти для пісочного пирога з яблуками і брусницею. Потім замісіть пісочне тісто. Для цього в посуд для замішування тіста насипте через сито пшеничне борошно, додайте сіль і одну ложку цукру, все перемішайте. Шматочок холодного вершкового масла наріжте на маленькі кубики, перекладіть до борошна і все порубаєте ножем до стану дрібної крихти.
Крижану воду наливайте в борошняну крихту по 1 столовій ложці швидко, щоб масло не размягчилось і тісто вийшло розсипчастим, перемішайте. Замішане тісто зібрати в кулю, загорніть в шматочок харчової плівки і на 30 хвилин покладіть в холодильник.
За цей час підготуйте ягідно-фруктову начинку. Яблука добре промийте, видаліть серцевину з насінням. Половину яблук наріжте невеликими кубиками, а решта – тонкими скибочками. Потім скибочки полийте соком лимона, щоб вони не потемніли.
Брусницю і яблучні кубики помістіть в невелику каструлю або сотейник, додайте до них 100 грам цукру і пакетик ванільного цукру. На маленькому вогні, помішуючи, цю масу добре нагрійте, щоб цукор розчинився.
У невеликій кількості холодної води розведіть кукурудзяний крохмаль. Цю суміш тонким струменем перелийте до начинки. Коли начинка стане густою, зніміть її з вогню і трохи остудіть.
Охолоджене до цього часу тісто розкачайте через плівку (так зручніше) в пласт товщиною до 5 мм і його акуратно перекладіть в змащену маслом форму для випічки, сформувавши по краю фігурні бортики. Поверх тіста викладіть рівним шаром яблучно-брусничну начинку. Яблучні дольки укладіть зверху начинки віялом.
Запікайте пиріг в духовці, розігрітій до 190°С протягом 35 хвилин. Випечений пиріг трохи остудіть, акуратно вийміть з форми, полийте розтопленим медом і можете подавати до столу.
Смачною і вдалою выпечки!
Пироги