Успіх в приготуванні плову з бурого рису з яловичиною багато в чому залежить від вибору рису. Як відомо, ідеально для цього підходить довгозерний рис: вміст крохмалю в ньому низький, і при готуванні зернятка виходять розсипчастими, легкими, не склеюються – а це саме те, що потрібно для плову. Серед видів довгозернистого рису можна знайти так званий бурий: його зерна частково зберігають на собі отрубную оболонку і містять більше корисних речовин і волокон в порівнянні з шліфованим білим рисом. Саме на бурому рисі і пропонуємо приготувати плов – страва дещо відрізняється від традиційних рецептів, але за смаком приємно вас здивує.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яловичина – 700 гр.
  • Сало свиняче – 150 гр.
  • Рис бурий – 500 гр.
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Часник – 2 головки
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Готувати плов з бурого рису з яловичиною легко! Бурий рис можна купити практично в будь-якому супермаркеті у відділі з крупами або у секції товарів для здорового харчування.

Такий рис більш твердий і вимагає більше часу на готування. Тому його потрібно заздалегідь замочити в холодній воді. Зерна промиваємо під струменем проточної води, покласти в підходящу посуд і заливаємо холодною водою. Залишаємо на три-чотири години для розм’якшення і насичення вологою.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо її, обсушуємо і ріжемо на невеликі тонкі брусочки.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкруги.

Головки часнику очищаємо від зовнішньої лушпиння, зрізаємо ніжку і підстава, але на окремі часточки не поділяємо. Промиваємо часник.

Свиняче сало нарізаємо на дрібні кубики – будемо витоплювати жир і саме на ньому готувати плов. Так страва виходить ароматніше і насиченішим за смаком.

В глибоку товстостінну сковороду або казан викладаємо нарізане сало. Нагріваємо казан на плиті, помішуючи шматочки. Обсмажуємо їх, одночасно вытапливая жир.

Коли шматочки сала стануть темними, виловлюємо їх шумівкою – далі в приготуванні плову вони не потрібні.

М’якоть яловичини обсушуємо рушником і нарізаємо на порційні шматки. В гарячий витоплений жир викладаємо шматки м’яса обсмажуємо з усіх боків на середньо-високому вогні до вираженої рум’яної скоринки.

Після обсмажування виймаємо м’ясо з казана і поміщаємо на тарілку.

В казан з рештою жиром викладаємо підготовлений цибулю і обсмажуємо його при періодичному помішуванні до золотистого кольору.

Коли цибуля добре підрум’яниться, викладаємо поверх нього брусочки моркви і шматки обсмаженої яловичини. Перемішуємо всі разом і продовжуємо готувати на середньому вогні п’ять-сім хвилин, щоб морква трохи пом’якшилася.

Вливаємо в казан гарячу воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила вміст – орієнтовно один літр. Доводимо рідину до кипіння і закриваємо казан кришкою. Готуємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин при кипінні середньої інтенсивності.

Після закінчення зазначеного часу додаємо сіль за смаком, зіру, чорний мелений перець і підготовлені головки часнику. Пробуємо бульйон на смак – важливо, щоб він був добре посолен, так як частина солимо потім «забирає» рис.

До цього часу рис вже має добре набрякнути.

З замоченого рису зливаємо воду, а крупу викладаємо в казан. Додатково вливаємо приблизно половину склянки окропу – це та кількість вологи, яка википіла при готуванні м’яса. Закриваємо казан кришкою і готуємо плов двадцять хвилин, підтримуючи повільне кип’ятіння.

Після закінчення зазначеного часу відкриваємо кришку казана і лопаткою збираємо рис в гірку. По центру гірки робимо прокол зворотною стороною ложки.

Покриваємо рис перевернутої верх дном тарілкою, а закриваємо казан кришкою. Продовжуємо готувати плов ще двадцять – двадцять п’ять хвилин. Рис повинен дійти до готовності і увібрати весь бульйон.

Готовий плов розкладаємо з казана по порційних тарілках і подаємо до столу в гарячому вигляді. Додатково подаємо зелень і свіжі овочі.

Приємного апетиту!

Плов в казані Плов з м'ясом Плов зі свинини з рисом Плов зі свининою в казані на плиті Узбецький плов з яловичиною Узбецький плов зі свининою