Плов з качки – один з найбільш смачних варіантів цієї страви. Утине досить жирне м’ясо, і це як не можна краще підходить для плову. Рис виходить особливо насиченим, смачним і розсипчастим. Звичайно, не забуваємо про спеції: барбарис, зіра, шафран і гострий перець дадуть ні з чим незрівняний аромат і виражений пряний смак. А вже приготований в казані на багатті на свіжому повітрі, такий плов виходить ще смачніше і апетитніше, ніж вдома на кухні.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Качка домашня – 1200 – 1500 гр.
- Рис білий – 800 – 900 гр.
- Морква – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 5 головок
- Часник – 1 головка
- Сіль – 2 ч. л.
- Барбарис – 0.25 ч. л.
- Зіра – 0.25 ч. л.
- Шафран – 1 щіпка
- Перець червоний мелений – 0.25 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0.2 ч. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати плов з качки в казані на багатті. Підготуємо рис. Рекомендуємо брати довгозерний – він дасть необхідну розсипчастість. Поміщаємо його в сито і добре промиваємо, щоб змити залишки крохмалю на зернах. Залишаємо крупу в ситі, щоб вода скла.
Качку промиваємо, обсушуємо паперовим рушниками. Вирізаємо сальну залозу в ділянці хвоста, зрізаємо надлишок жиру на шиї і на черевці. Шматочки жиру зберігаємо. Розрізаємо тушку на порційні шматочки невеликого розміру.
розігріваємо Казан до гарячого стану. Укладаємо в нього шматки качки шкіркою вниз і обсмажуємо їх, поки не витопиться жир, і на качці не з’явиться легкий рум’янець. Витягуємо з казана підсмажені шматочки качки. А в казан закладаємо відстрочені шматочки жиру выжариваем їх. Отримані шкварки витягаємо з казана і викидаємо, а залишився жир далі використовуємо для приготування плову.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.
Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки.
Викладаємо цибулю в казан з качиним жиром і обсмажуємо його до прозорості. Потім додаємо моркву, перемішуємо і продовжуємо готувати, поки вона трохи не пом’якшиться – буквально три-чотири хвилини.
Потім викладаємо на овочеву засмажку шматки качки, перемішуємо і обсмажуємо все разом п’ять-шість хвилин. Інгредієнти обміняються ароматами і соками. Не забуваємо періодично перемішувати, щоб не пригоріло.
Паралельно готуємо спеції. Змішуємо в невеликій ємності барбарис, зіру, шафран, обидва види перців. Потім промиваємо й обсушуємо головку часнику. Можна не розділяти її на зубки.
Вливаємо в казан воду в такій кількості, щоб вона повністю покривала засмажку. Всипаємо підготовлені спеції і сіль. Доводимо до кипіння і готуємо орієнтовно сорок-шістдесят хвилин, поки качине м’ясо не стане м’яким.
В кінці приготування качиного м’яса пробуємо бульйон на смак – він повинен бути виражено солоним. Частину солі потім забере рис. Підготовлений рис висипаємо рівним шаром на качку з засмажкою. Промиту головку часнику «закопуємо» в рис по центру.
Вливаємо в казан гарячу воду в такій кількості, щоб рідина покривала на два сантиметри вміст казана. Закриваємо казан кришкою і готуємо плов протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин, поки рис не стане м’яким і не вбере всю рідину.
Готовий плов розкладаємо з казана відразу по порційних тарілках або викладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Пісний плов Плов Плов без моркви Плов з барбарисом і зірою Плов з качкою Узбецький плов в казані Узбецький плов в казані на вогнищі