Досить легкий, але поживний варіант плову без м’яса. Всі настрій страви ставлять сухофрукти: солодкий родзинки, кислувата курага і підкопчений чорнослив. Фруктові нотки відмінно поєднуються зі спеціями, рисом і овочевий засмажкою. У гарячому вигляді блюдо дуже смачне, соковите і абсолютно самодостатнє. Щоб плов вийшов розсипчастим, «пухнастим», рекомендуємо брати саме довгозерний рис. Також відмінно підійде пропарений, бурий, дикий. Що стосується останніх двох, то їх краще замочити на ніч, щоб прискорити подальше приготування плову.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий – 1,5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Родзинки (світлий) – 50 гр.
- Курага – 80 гр.
- Чорнослив – 80 гр.
- Масло рослинне – для смаження
- Куркума – 1 щіпка
- Імбир сушений – 1 щіпка
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати плов з курагою, чорносливом та ізюмом? Курагу, родзинки і чорнослив без кісточок ретельно промиваємо, потім поміщаємо в миску і заливаємо чистою теплою водою. Залишаємо замачиваться. Рис також добре промиваємо, щоб видалити крохмаль і забезпечити розсипчастість плову. Вода при промиванні повинна бути прозорою, а зернятка повинні придбати кілька «скляний» вид. Поміщаємо промиту крупу в миску і також заливаємо водою. Залишаємо замачиваться на той час, поки будемо готувати засмажку.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі невеликі бруски.
В казан або товстостінну сковороду наливаємо такий обсяг рослинного масла, щоб покрити дно на півтора-два сантиметри. Розігріваємо олію до гарячого стану і викладаємо в нього підготовлений цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі, поки цибуля не почне рум’янитися, і морква не пом’якшиться. Не забуваємо помішувати.
З родзинок, кураги і чорносливу зливаємо воду. Додаємо сухофрукти в казан, перемішуємо з засмажкою. Продовжуємо обсмажувати, поки сухофрукти повністю не прогріються і не почнуть рум’янитися – сім-вісім хвилин. Потім вливаємо орієнтовно три склянки гарячої води. Рідина повинна повністю покрити засмажку.
З рису зливаємо воду. Викладаємо крупу в казан, занурюють в рідину. Додаємо сіль за смаком, куркуму і сушений імбир. Закриваємо казан кришкою і готуємо плов на плиті п’ятнадцять хвилин при кипінні середньої інтенсивності.
Після закінчення зазначеного часу вимикаємо плиту, казан відкриваємо, плов акуратно перемішуємо і знову закриваємо кришкою. Даємо страви дійти до готовності десять-п’ятнадцять хвилин. Готовий плов розкладаємо на сервірувальні тарілки і подаємо до столу відразу, поки він не охолов.
Приємного апетиту!
Пісний плов з грибами Плов без м'яса Плов без цибулі Плов в казані Плов з круглозерним рисом Плов з куркумою Плов з м'ясом та ізюмом Плов з сухофруктами солодкий