Готуємо плов з мотивів іспанської паельї. Першим ділом обсмажимо спеції, щоб вони розкрили свій аромат і віддали його всім решти інгредієнтів. Потім обсмажуємо курку і шматочки овочів. В останню чергу закладаємо промитий рис і креветки. Під кришкою плов буде готуватися на повільному вогні не більше двадцяти хвилин, а потім ще дійде до готовності при вимкненій плиті. Результат – смачне, ситне блюдо для всієї родини.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис білий – 1,3 склянки
  • Куряче філе – 400 гр.
  • Креветки свіжі – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Селера – 1 – 2 шт.
  • Часник – 5 – 6 зуб.
  • Курячий жир – 30 гр.
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Паприка – за смаком
  • Зіра – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Перець чилі – за смаком
  • Цибуля зелена – 0.5 пучків

Процес приготування:

Приступимо до приготування плову з куркою і креветками. У товстостінній сковороді розтоплюємо курячий жир і розігріваємо його до гарячого стану. Якщо курячого жиру в наявності немає, то використовуємо аналогічну кількість рослинного масла без запаху.

В гарячий жир висипаємо спеції: зіру і коріандр. Обсмажуємо пару хвилин, поки не з’явиться специфічний аромат.

Рекомендуємо використовувати для плову курячі стегна, звільнені від шкіри і кісток. На відміну від грудки, вони більш соковиті. Ріжемо філе на невеликого розміру шматки і викладаємо їх в гаряче масло зі спеціями. Обсмажуємо курку до легкої скоринки, періодично перевертаючи кожен шматочок.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо на невеликі кубики. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Стебла селери зачищаємо від забруднень, миємо, обсушуємо й ріжемо дрібними поперечними смужками. Перчик чилі нарізаємо на тонкі кільця. Висипаємо підготовлені овочі в сковороду до курки. Перемішуємо і обсмажуємо все разом три-чотири хвилини.

До обжарке висипаємо солодку мелену паприку і вливаємо склянку гарячої води, перемішуємо.

Рис попередньо добре миємо, щоб видалити зайвий крохмаль з зерен. Крупа повинна придбати напівпрозорий вигляд. Поміщаємо промиту крупу в сковороду до овочів і курці.

Вирівнюємо рис по периметру сковороди. Стежимо, щоб крупа виявилася покрита рідиною на півсантиметра-сантиметр. При необхідності доливаємо гарячу воду. Поверх рису викладаємо заморожені креветки в панцирі, лаврове листя, промиті зубки часнику в лушпинні, посипаємо сіллю за смаком. Закриваємо сковороду кришкою, доводимо вміст до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімального. Готуємо плов двадцять хвилин при повільному кипінні.

Потім вимикаємо плиту і залишаємо плов під кришкою дійти до готовності ще хвилин десять-п’ятнадцять. Так рис розпариться, і смак страви стане більш насиченим.

Готовий плов і розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо подрібненою зеленою цибулею. До речі, зубки часнику в лушпинні стають всередині дуже м’якими, практично кремоподібними. Такий часник можна намазати на скибочку хліба і подати разом з пловом в якості доповнення.

Приємного апетиту!

Дієтичний плов Пісний плов Плов Плов з куркою Плов з куркою і часником Плов з м'ясом в казані Розсипчастий плов з куркою Узбецький плов з куркою