Такий плов має прямі середземноморські корені і відразу навіває думки про паельї. Однак, тут більше овочів в складі, і технологія приготування все-таки трохи відрізняється. В ідеалі, звичайно, потрібно використовувати свіжі морепродукти, але в наших умовах це проблематично. Тому беремо заморожені – виходить трохи менше ароматно, але смачно! Рис повинен бути розсипчастий, тому звертаємо увагу саме на довгозерний сорт або на пропарений рис.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий – 400 гр.
- Морепродукти (суміш) – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 150 гр.
- Часник – 3 – 4 зуб.
- Масло оливкове – 40 мл
- Сіль – за смаком
- Біле сухе вино – 120 мл
- Горошок зелений – 100 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування плову з морепродуктів в казані? У казан наливаємо оливкову олію і добре розігріваємо. Суміш заморожених морепродуктів попередньо розморожуємо в холодильнику. Воду, що виділилася в процесі, обов’язково зливаємо, щоб вона не потрапила в казан і не почала активно «стріляти».
Викладаємо підготовлені морепродукти в казан і обсмажуємо їх три-чотири хвилини при помішуванні. Завдання на цьому етапі – добре прогріти морепродукти, щоб вони стали рівномірно гарячими. Викладаємо обсмажені морепродукти з казана на окрему тарілку.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки.
Викладаємо залишився після морепродуктів масло в казані спочатку ріпчасту цибулю, обсмажуємо його до прозорості.
Потім закладаємо підготовлену моркву, перемішуємо і продовжуємо смажити ще чотири-п’ять хвилин, щоб морквяні шматочки почали трохи рум’янитися. Висипаємо в овочеву суміш зелений горошок (свіжий або заморожений), дрібно рубані зубки часнику, додаємо сіль і вливаємо біле вино. Перемішуємо, доводимо до кипіння. Потім викладаємо обсмажені морепродукти, перемішуємо.
Рис попередньо ретельно миємо в кількох працях води, щоб видалити зайвий крохмаль з зерен. Поміщаємо промиту крупу в казан до овочів і морепродуктів, вирівнюємо його в плоский шар. Крупа повинна бути покрита рідиною приблизно на півтора сантиметра. Тому додатково доливаємо гарячу воду. Додаємо сіль за смаком.
Закриваємо казан кришкою, доводимо вміст до кипіння і зменшуємо вогонь до середнього. Готуємо плов п’ятнадцять-двадцять, після чого вимикаємо плиту.
Потім відкриваємо кришку, присипаємо плов чорним меленим перцем, перемішуємо, закриваємо казан і залишаємо плов доходити до готовності при вимкненій плиті ще десять хвилин. Готову страву розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо подрібненою свіжою зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Пісний плов Плов без м'яса Плов в казані Плов в казані на плиті Плов з круглозерним рисом Плов з часником