Такий плов має прямі середземноморські корені і відразу навіває думки про паельї. Однак, тут більше овочів в складі, і технологія приготування все-таки трохи відрізняється. В ідеалі, звичайно, потрібно використовувати свіжі морепродукти, але в наших умовах це проблематично. Тому беремо заморожені – виходить трохи менше ароматно, але смачно! Рис повинен бути розсипчастий, тому звертаємо увагу саме на довгозерний сорт або на пропарений рис.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис білий – 400 гр.
  • Морепродукти (суміш) – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 150 гр.
  • Часник – 3 – 4 зуб.
  • Масло оливкове – 40 мл
  • Сіль – за смаком
  • Біле сухе вино – 120 мл
  • Горошок зелений – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування плову з морепродуктів в казані? У казан наливаємо оливкову олію і добре розігріваємо. Суміш заморожених морепродуктів попередньо розморожуємо в холодильнику. Воду, що виділилася в процесі, обов’язково зливаємо, щоб вона не потрапила в казан і не почала активно «стріляти».

Викладаємо підготовлені морепродукти в казан і обсмажуємо їх три-чотири хвилини при помішуванні. Завдання на цьому етапі – добре прогріти морепродукти, щоб вони стали рівномірно гарячими. Викладаємо обсмажені морепродукти з казана на окрему тарілку.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки.

Викладаємо залишився після морепродуктів масло в казані спочатку ріпчасту цибулю, обсмажуємо його до прозорості.

Потім закладаємо підготовлену моркву, перемішуємо і продовжуємо смажити ще чотири-п’ять хвилин, щоб морквяні шматочки почали трохи рум’янитися. Висипаємо в овочеву суміш зелений горошок (свіжий або заморожений), дрібно рубані зубки часнику, додаємо сіль і вливаємо біле вино. Перемішуємо, доводимо до кипіння. Потім викладаємо обсмажені морепродукти, перемішуємо.

Рис попередньо ретельно миємо в кількох працях води, щоб видалити зайвий крохмаль з зерен. Поміщаємо промиту крупу в казан до овочів і морепродуктів, вирівнюємо його в плоский шар. Крупа повинна бути покрита рідиною приблизно на півтора сантиметра. Тому додатково доливаємо гарячу воду. Додаємо сіль за смаком.

Закриваємо казан кришкою, доводимо вміст до кипіння і зменшуємо вогонь до середнього. Готуємо плов п’ятнадцять-двадцять, після чого вимикаємо плиту.

Потім відкриваємо кришку, присипаємо плов чорним меленим перцем, перемішуємо, закриваємо казан і залишаємо плов доходити до готовності при вимкненій плиті ще десять хвилин. Готову страву розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо подрібненою свіжою зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Пісний плов Плов без м'яса Плов в казані Плов в казані на плиті Плов з круглозерним рисом Плов з часником