Яскраве, колоритне блюдо, яке можна подати як в домашній обстановці, так і гостям приготувати. Такий плов – дуже ситний за рахунок поєднання м’яса з нутом і дуже ароматний з-за прянощів. В якості м’ясної складової візьмемо курячі стегна – вони досить соковиті і відмінно підходять до рассыпчатому рісу і м’якому нуту. Курку попередньо маринуємо в спеціях, а нут замочуємо у воді. Як бачимо, таке блюдо вимагає попередньої підготовки. Зате подальший процес приготування досить простий.
Інгредієнти: на 8 порції.
- стегно Куряче – 1 кг
- Приправа (на вибір) – за смаком
- Рис білий – 550 гр.
- Морква – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 250 гр.
- Нут – 200 гр.
- Селера – 150 гр.
- Часник – 1 головка
- Перець чилі – 2 шт.
- Масло рослинне – для смаження
- Зіра – 15 гр.
- Лавровий лист – 2 – 3 шт.
- Шафран – 1 щіпка
- Перець чорний горошок – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Почнемо готувати плов з нутом, рисом і м’ясом. Нут промиваємо і завчасно замочуємо у воді на ніч. Це потрібно, щоб жорсткий сухий горох розм’як і швидше приготувався у складі плову. Курячі стегна обсушуємо паперовими рушниками і посипаємо сіллю, сумішшю спецій для курки і збризкуємо злегка рослинним маслом. Руками натираємо поверхню м’яса всією цією сумішшю і залишаємо маринуватися на годину.
З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні кубики. В казані, товстостінній сковороді з високими бортиками або в сотейнику розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покривало дно шаром в один сантиметр. Висипаємо в гаряче масло цибулю і смажимо його при помішуванні до прозорості.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на невеликі кубики. Стебла селери миємо, обсушуємо і нарізаємо на поперечні дрібні шматочки. До прозорого луку висипаємо підготовлені моркву із селерою, перемішуємо і продовжуємо смажити на середньому вогні ще сім-десять хвилин. Овочі повинні зм’якшитися.
Тепер закладаємо ароматні прянощі: розтерту в ступці зіру, лаврове листя, горошини чорного перцю, щіпку шафрану. Солимо за смаком. Перемішуємо і продовжуємо готувати ще п’ять хвилин: спеції повинні прогрітися і почати видавати свої аромати.
Паралельно в окремій сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо в нього промариновані курячі стегна. Обсмажуємо їх по дві-три хвилини з кожного боку до рум’яної скоринки при середньо-високої температури. Після обсмажування кладемо курку поверх овочів зі спеціями.
Далі вливаємо таку кількість гарячої води, щоб вона покрила курячі стегна на один-півтора сантиметри.
З замоченого нуту зливаємо воду і висипаємо горох в жаровню поверх курячих стегон. Вирівнюємо, занурюючи горошини в рідину.
Настала черга рису. Попередньо добре промиваємо – зернята повинні стати напівпрозорими. Це буде означати, що змитий зайвий крохмаль, і плов вийде розсипчастим. Викладаємо промитий рис на нут, вирівнюємо.
На рис кладемо зубки часнику. Їх перед цим не очищаємо, а просто моєму і придавлюємо лезом ножа – так часник розкриється і віддасть більше аромату. А витягти його з готового плову буде простіше. До часнику кладемо і гострі перчики. Вливаємо при необхідності більше гарячої води: рис повинен бути покритий рідиною на один-півтора сантиметри. Посипаємо плов додатково сіллю. Доводимо вміст жаровні до кипіння і выпариваем трохи рідини.
Потім закриваємо плов кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо плов протягом години-півтора до м’якості рису. Ближче до кінця готовності пробуємо рис і оцінюємо ступінь м’якості.
Готовий плов перемішуємо і розкладаємо з казана по порційних тарілках разом з куркою і часниковими часточками. Подаємо до столу в гарячому вигляді. Ідеальний супровід – зелень і свіжі овочі.
Смачного!