Якщо ви ще не готували плов з нутом, радимо виправити це і обов’язково спробувати. У нього м’який, злегка горіховий смак – дуже приємний. Найважливіша цінність цього продукту в тому, що він багатий білком, який представляє відмінну альтернативу м’ясного білка. Тому цей плов пропонуємо приготувати без м’яса – нут по ситності і поживності практично повністю його замінить. Є у нуту особливість в приготуванні – він вариться дуже довго. Тому перед приготуванням його потрібно замочити – це вирішує проблему тривалого варіння і істотно скорочує час приготування.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис довгозерний – 2 склянки
- Нут – 0.66 ст.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Вода – 4 склянки
- Куркума – за смаком
- Приправа (на вибір) – за смаком
- Барбарис – 1 ч. л.
- Зіра – за смаком
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Готувати плов з нутом в мультиварці легко! Нут моєму, якщо є дефектні примірники, їх викидаємо. Поміщаємо горох в глибоку миску і заливаємо холодною водою. Деякі додають також у воду щіпку соди, щоб нут швидше розм’як. Залишаємо нут замачиваться на шість-вісім годин – він пом’якшиться і розбухне приблизно в три рази. Зручно залишати на ніч.
З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні кубики. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі шматочки невеликого розміру. У чашу мультиварки вливаємо олію і вибираємо програму «Смаження». У гаряче масло викладаємо цибулю, обсмажуємо його при помішуванні до напівпрозорості. Потім кладемо до цибулі моркву і смажимо разом ще три-чотири хвилини до загальної м’якості та легкого рум’янцю. Не забуваємо помішувати.
Рис промиваємо в декількох порції води до прозорості – потрібно добре змити крохмаль з зерен, щоб плов був розсипчастим. Промитий рис викладаємо в чашу мультиварки до цибулі і моркви. З замоченого нуту зливаємо воду і висипаємо горох в чашу слідом за рисом.
Заливаємо інгредієнти зазначеною кількістю гарячої води.
Тепер черга спецій: закладаємо приправу для плову, куркуму, зіру, барбарис. Солимо за смаком. Закриваємо кришку мультиварки і переходимо на режим «Плов» на одну годину. Натискаємо «Старт».
Коли час програми закінчиться, кришку мультиварки відкриваємо, плов акуратно перемішуємо лопаткою. Пробудемо рис на готовність. Якщо залишити плов під кришкою на десять-п’ятнадцять хвилин в режимі підігріву, рис стане ще м’якше.
Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках. Подаємо страву в гарячому вигляді. Найкращий супровід – свіжі овочі, зелень.
Приємного апетиту!
Пісний плов з грибами Плов Плов без м'яса Плов без моркви Плов без цибулі Плов з барбарисом і зірою Узбецький плов з куркою