На перший погляд, плов без м’яса – і не плов зовсім. Однак це не так! Якщо підійти до приготування продумано і з фантазією, то можна отримати ситне, багате за смаком страва, яке і порадує погляд, і шлунок наситить. Такий плов стане розкішним частуванням в період посту, а також, безсумнівно, сподобається вегетаріанцям.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Рис басматі – 500 гр.
- Айва – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Морква – 3 шт.
- Часник – 2 головки
- Родзинки (світлий) – 100 гр.
- Родзинки (темний) – 100 гр.
- Барбарис – 3 ст. л.
- Урюк – 100 гр.
- Масло рослинне – 200 гр.
- Зіра – 1 ст. л.
- Куркума – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Готувати плов з сухофруктами без м’яса просто! З такого скромного набору продуктів виходить дуже смачний плов. Рис необхідно ретельно промити в декількох водах, щоб видалити зайвий крохмаль і забезпечити розсипчастість плову. Вода після промивання повинна проливатися через рис прозорою. Поміщаємо промиту крупу в миску і заливаємо водою. Залишаємо рис замачиваться на годину-півтора.
Урюк, світлий і темний родзинки ретельно промиваємо теплою водою. Прибираємо будь-які домішки, гілочки і дефектні екземпляри. Поміщаємо підготовлені сухофрукти в миску і заливаємо їх гарячою водою. Лишаємо в такому стані на той час, поки будемо займатися іншими інгредієнтами.
Айву промиваємо, обсушуємо, очищаємо від насіння. Одну штуку нарізаємо часточками. Інші дві ріжемо на кубики середньої величини. Всю айву кладемо в миску і заливаємо гарячою водою так, щоб повністю покрити всі шматочки. У казані розігріваємо рослинне масло. Коли воно стане гарячим, часточки витягуємо з води і опускаємо в казан. Обережно – мокрі часточки сильно «стріляють»! Обсмажуємо айву до рум’янцю, після чого виймаємо з масла і перекладаємо на окрему тарілку.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Закладаємо в казан підготовлений цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору, не забуваючи перемішувати, щоб не підгорів. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки. Висипаємо в казан моркву до цибулі, перемішуємо і продовжуємо смажити кілька хвилин, поки морква трохи не пом’якшиться.
Далі закладаємо в казан шматочки айви (воду з-під неї зберігаємо і замочені сухофрукти. Акуратно все перемішуємо і даємо добре прогрітися. Суміш повинна почати знову кипіти.
На киплячу суміш висипаємо зіру, куркуму, барбарис, сіль за смаком.
Вливаємо воду з-під айви. Рідини на даному етапі необхідно орієнтовно два літри – щоб суміш протушилась, і потім приготувався рис. При необхідності вливаємо більше гарячої води. Головки часнику очищаємо від поверхневої лушпиння, промиваємо і поміщаємо в казан. Доводимо масу до кипіння і варимо тридцять-сорок хвилин при повільному кипінні. Варто відзначити, що бульйон повинен бути досить солоним, оскільки потім рис візьме на себе частину солі.
Після закінчення зазначеного часу на фруктову киплячу суміш викладаємо замочений і проціджений від води рис. Вирівнюємо його в плоский шар. Закриваємо казан кришкою і готуємо плов протягом двадцяти хвилин.
Потім кришку казана відкриваємо, рис збираємо лопаткою в гірку, а по колу викладаємо обсмажені скибочки айви. Гірку рису протикаємо ножем або зворотною стороною ложки.
Закриваємо гірку рису глибокою мискою і доводимо страву до готовності на маленькому вогні ще двадцять-двадцять п’ять хвилин.
Готовий плов акуратно перемішуємо і розкладаємо по порційних тарілках або поміщаємо на одне блюдо для сервірування. Подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Плов в казані Плов з барбарисом Плов з куркумою Плов з м'ясом та ізюмом Плов з родзинками солодкий Плов з часником Солодкий плов