Скисле молоко не варто викидати, адже його можна з успіхом використовувати для приготування випічки. Наприклад, лепешняку. Тісто готується без зайвих клопотів і за лічені хвилини. Якщо дати йому постояти перед випічкою хоча б півгодини, то м’якуш пирога буде більш однорідним і м’яким. А якщо випікати манник відразу після замісу тіста, то він вийде більш текстурним, крупинчатым.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Манна крупа – 260 гр.
  • Молоко кисле – 300 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Масло рослинне (для тіста) – 80 мл
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Ванілін – ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Як почати готувати повітряний маннік на кислому молоці? Яйця розбиваємо в об’ємну миску і засипаємо цукровий піском. З допомогою міксера збиваємо інгредієнти до отримання світлої піни.

В яєчно-цукрову масу вливаємо олію і викладаємо розм’якшене вершкове. Знову збиваємо суміш міксером, поки не вийде повністю однорідна маса.

В отриману масу додаємо манну крупу, ванілін і кисле молоко. Поверх висипаємо борошно і розпушувач. Вручну вимішуємо тісто, намагаючись розбити всі грудочки.

Консистенція готового тіста виходить досить рідка. Можна дати постояти масі перед випічкою, якщо є час – так готовий манник буде ніжніше. Якщо часу на це немає, то можна запікати пиріг відразу – він вийде з розсипчастою текстурою і відчутними м’якими крупинками.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом і злегка обсипаємо манкою. Виливаємо приготоване тісто у форму.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо форму з тестом на середньо-нижній рівень. Випікаємо манник протягом тридцяти-сорока хвилин. Щоб переконатися в готовності вироби, встромляємо в середину зубочистку. Якщо вона виходить сухою, без слідів вологого тіста, значить манник готовий. Дістаємо його з духовки, злегка даємо охолонути і витягаємо з форми. Переклавши пиріг на сервірувальне блюдо, охолоджуємо його повністю. Для прикраси посипаємо поверхню цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Манник без борошна Манник класичний Маннік на кислому молоці ПП манник