Шоколадний манник – це вже не просто елементарна випічка з манки, яку зазвичай готують господині, щоб швидко спекти смачненьке до чаю. Ароматний, повітряний, розсипчастий, з шматочками шоколаду всередині, такий пиріг перетворюється на вишуканий десерт. Шоколад можна використовувати як молочний, так і гіркий – все залежить від особистих переваг. Цей пиріг підійде не тільки для сімейного столу, але і для гостей. Вигляд у нього дуже презентабельний і апетитний.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Манна крупа – 1 склянка
  • Молоко коров’яче – 1,5 склянки
  • Борошно – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Сіль – пучок
  • Яйце – 4 шт.
  • Масло вершкове (для тіста) – 100 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Какао-порошок – 3 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Шоколад – 100 гр.
  • Ванілін – 10 гр.
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування дуже смачного шоколадного лепешняку на молоці в духовці? Вершкове масло одразу дістаємо з холодильника, щоб до моменту приготування тіста воно встигло розм’якнути. Манну крупу висипаємо в миску і заливаємо молоком. Суміш перемішуємо до однорідності і залишаємо на годину при кімнатній температурі.

Розм’якшене вершкове масло покласти в окрему миску, додаємо цукровий пісок, ванільний цукор і сіль. Збиваємо міксером на середній швидкості до отримання однорідної маси. Додаємо по одному всі яйця, ретельно збиваючи масу після кожного додавання. Потім викладаємо до масляної суміші набряклу манку, всипаємо порошок какао, розпушувач і борошно, вливаємо олію. Збиваємо всі компоненти міксером, поки не вийде однорідне, досить густе тісто.

Форму змащуємо вершковим маслом. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом – це полегшить витяг готового лепешняку після випічки. У підготовлену форму викладаємо ложкою половину тіста. Розрівнюємо поверхню. Плитку шоколаду розламуємо на невеликі шматочки і рівномірно розподіляємо їх на тесті. Поверх шоколадних шматочків кладемо половину тіста і знову розрівнюємо поверхню за допомогою ложки або силіконової лопатки.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень гарячої духовки і випікаємо протягом п’ятдесяти хвилин. Готовий манник повинен збільшитися в розмірі, а на поверхні зазвичай проступають невеликі тріщини. Якщо є сумніви в готовності тіста, в кінці випічки можна проткнути зубочисткою середину виробу. Якщо зубочистка вийшла сухою, без слідів вологого тіста, значить манник готовий. Дістаємо його з духовки, даємо трохи охолонути, щоб не обпектися. Потім витягуємо пиріг з форми і повністю охолодити. Подавати такий манник краще повністю охолодженим, щоб текстура тіста остаточно оформилася, а шоколадна начинка перейшла з рідкого стану в щільне. Для прикраси можна просто посипати поверхню цукровою пудрою або ускладнити завдання і покрити верх розтопленим шоколадом.

Приємного апетиту!

Манник без борошна Манник з какао Манник класичний Маннік на молоці Маннік на молоці на швидку руку Шоколадний манник