А адже манник можна приготувати і без яєць. Такий варіант не тільки не поступається класичному манному пирога, але і перевершує його по пишності і соковитості. Головний секрет – додавання рослинного масла. Саме воно «відповідає» за соковитість і легкість готового виробу. Важливо вибрати рослинне масло без запаху, щоб у готовому ніжному маннике не виник конфлікт ароматів. Така випічка стане відмінним десертом в період посту.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Молоко коров’яче – 1 склянка
  • Масло рослинне (для тіста) – 0.5 склянки
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Масло – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 0.5 склянки
  • Манна крупа – 2 склянки
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Як приготувати повітряний маннік на молоці без яєць в духовці? В об’ємну миску виливаємо молоко. Додаємо до нього рослинне масло, сіль, ванілін, розпушувач, ванільний і звичайний цукор. Віночком змішуємо всі компоненти до однорідності. Висипаємо в рідку суміш манну крупу.

Активно розмішуємо тісто міксером, поки всі грудочки не розійдуться. Маса виходить досить густою і в’язкою. Залишаємо приготоване тісто при кімнатній температурі на тридцять хвилин.

Форму для випічки змащуємо олією і викладаємо в неї тісто. Духовку розігріваємо до температури 170 градусів. Ставимо форму з тестом на середній рівень і випікаємо протягом двадцяти хвилин. Після закінчення зазначеного часу збільшуємо температуру духовки до 190 градусів і продовжуємо випікання ще десять хвилин. До кінця запікання манник помітно збільшиться в об’ємі, а на поверхні проступлять невеликі тріщини. Якщо є сумніви в готовності, встромляємо в центр пирога зубочистку. Якщо вона вийшла сухою, значить манник готовий. Якщо є сліди вологого тесту, то потрібно продовжити випікання і повторити тест на готовність через п’ять-сім хвилин.

Готовий манник дістаємо з духовки і злегка остуджуємо. Потім витягуємо його з форми і перекладаємо на сервірувальне блюдо для повного остигання. Якщо залишити манник остигати прямо у формі, нижня скоринка розмокне і втратить свою хрустку текстуру. Остиглий пиріг нарізаємо на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Манник без кефіру Манник класичний Манник як в дитячому саду Маннік на молоці в духовці Маннік на молоці класичний Маннік на молоці на швидку руку ПП манник