Айва, хоча в сирому вигляді має в’яжучу і терпким смаком, є ідеальним фруктом для приготування повидла. Воно готується з подрібнених фруктів з подальшою варкою до стану желе. Подрібнюємо айву на м’ясорубку, що зробить консистенцію повидла трохи інший, ніж при подрібненні блендером. Варимо повидло тричі з перервами на охолодження, щоб повидло стало красивого рожевого кольору. Таке повидло буде хорошою начинкою для домашньої випічки і просто доповненням до чаю.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Айва – 1 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 0.5 ст.

Процес приготування:

Почнемо готувати саме смачне повидло з айви через м’ясорубку. Для приготування повидла виберіть перестиглі плоди айви і навіть падалицю і трохи пошкоджені фрукти.

Айва і особливо її шкірка містять багато натурального пектину, тому готове повидло буде мати консистенцію мармеладу.

Айву промийте холодною водою і обсушити кухонним рушником. Потім, розрізавши на четвертинки, видалити плодоніжки і насіннєві коробочки.

Поріжте айву невеликими шматочками, щоб зручно було подрібнити.

Шматочки айви перекрутіть на м’ясорубку з крупною решіткою.

Отриману фруктову масу перекладіть в посуд для варіння варення. Для цього можна взяти казан.

До подрібненої айві долийте трохи води, так як вона при подрібненні на м’ясорубці дасть свій сік.

Варіть повидло на маленькому вогні протягом 30 хвилин, потім насипте до нього цукор у вказаній в рецепті кількості, все перемішайте і проваріть ще з цукром 20 хвилин.

При варінні, повидло періодично помішуйте дерев’яною ложкою, так як воно може підгоріти. Після закінчення цього часу вимкніть вогонь і залиште повидло під прикритою кришкою на 4-5 годин для охолодження. Цей процес варіння повторіть ще 2 рази і також з перервою на охолодження.

Після третьої варіння гаряче повидло расфасуйте за сухим стерильним баночках і герметично закупорьте прокип’яченими кришками.

Потім баночки поставте на кришки, остудіть під теплим покривалом і перенесіть в місце зберігання.

Трохи повидла обов’язково залиште на пробу.

Смачних і вдалих заготовок!

Варенье Джеми Повидло