замісимо Тісто для пирога на кефірі – виходить воно середнім по густоті і дає среднепористый м’якуш. В якості начинки будемо використовувати полуницю і сир. Для ароматизації додамо цедру апельсина. Випічка виходить ніжною, з вологою текстурою і приємним цитрусовим запахом. Якщо полуниця заморожена, то перед додаванням в тісто обов’язково даємо їй повністю розморозитися і зливаємо весь сік.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно – 2,5 – 3 склянки
  • Яйце – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Кефір – 400 мл
  • Цукор-пісок (для тіста) – 1 склянка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цедра апельсина – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сир – 200 гр.
  • Цукор-пісок (для сирних кульок) – 2 ст. л.
  • Полуниця – 150 гр.

Процес приготування:

Для приготування пирога з сиром та полуницею на кефірі об’ємну миску вливаємо кефір. Продукт може бути будь-якої жирності. Особливо добре тісто піднімається, якщо кефір вже підходить до кінця терміну придатності. До кефіру розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок і сіль. Міксером збиваємо все разом до однорідності і появи піни на поверхні. Далі просіваємо борошно разом з розпушувачем і висипаємо в яєчно-кефірну суміш. Замішуємо однорідне гладке тісто середньої густоти, нагадує густу сметану.

Полуницю промиваємо в прохолодній воді, чашолистки видаляємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від зайвої вологи. Розрізаємо полуницю на половинки і викладаємо їх у тісто. Знімаємо цедру з апельсина спеціальним ножем або дрібної теркою, додаємо в тісто, акуратно перемішуємо всі разом.

В окремій мисці змішуємо сир і цукровий пісок. Розтираємо ложкою до розчинення цукрових крупинок. Варто обмовитися, що сир бажано використовувати жирний і не дуже вологий – кульки будуть ніжними і не розтечуться при випічці. З отриманої сирної маси руками формуємо кульки розміром трохи менше, ніж волоський горіх, і обкачуємо їх в долонях до гладкості.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 220 градусів. Форму для випічки змащуємо рослинним маслом без запаху. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Виливаємо приготоване тісто з полуницею у форму. У тісто занурюємо заготовки-кульки з сиру, намагаючись розподілити їх рівномірно по всій площі виробу. Форму з тістом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом сорока хвилин орієнтовно. Час випікання може дещо варіювати в залежності від конкретної духовки. Орієнтуємося на те, що до кінця випікання пиріг повинен злегка збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться. Готовий виріб дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути.

Потім звільняємо пиріг з форми, перекладаємо на сервірувальне блюдо і охолодити повністю. Розрізаємо випічку на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Пиріг з замороженою полуницею Пиріг з полуницею Пиріг з полуницею на кефірі Пироги