Дуже простий рецепт смачних пишних оладок на сметані, які просто тануть у роті. Сметану бажано використовувати з жирністю 20% і вище – це позитивно позначається як на смак пампушок, так і на їх легкості. Смажити оладки рекомендуємо на сковороді з антипригарним покриттям з невеликою кількістю рослинного масла – так виходить рівна рум’яна кірочка, і готові вироби не виходять занадто жирними.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сметана – 350 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 – 1.2 склянки
  • Яйце – 2 шт.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 3 – 4 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сметана – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати пишні оладки на сметані без дріжджів з содою? У миску розбиваємо яйця, додаємо сіль та цукровий пісок. Активно перемішуємо всі разом віночком. Цукрові кристали мають здебільшого розчинитися.

Далі викладаємо в яєчну масу сметану і ретельно перемішуємо. Важливий момент – сметана повинна бути кімнатної температури. Якщо продукт холодний, м’якуш оладок може вийти щільним і важким.

Потім просіваємо поверх замішаної маси борошно. Ретельно перемішуємо вінчиком до отримання гладкого, однорідного, середньо-густого тесту. Повинна вийти така консистенція, щоб маса стікала з віночка м’якою струменем, а внизу злегка розтікалася.

В останню чергу висипаємо на поверхню тіста соду і ще раз ретельно перемішуємо, щоб вона добре розподілилася по всьому об’єму маси. Готовому тісту даємо постояти двадцять-двадцять п’ять хвилин перед смаженням.

В сковорідку з антипригарним покриттям наливаємо невелику кількість рослинної олії без запаху, розподіляємо його по дну і добре розігріваємо на плиті. Набираємо приготоване тісто з допомогою столової ложки і викладаємо в сковороду у вигляді невеликих оладок, залишаючи невелику дистанцію між ними. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою, не закриваємо сковороду кришкою. Смажимо оладки з одного боку півтори-дві хвилини, поки знизу не скоринка зарум’яниться.

Перевертаємо оладки з допомогою двох лопаток на іншу сторону і продовжуємо смажити, поки і знизу вони не зарум’яняться. При смаженні вони збільшуються в розмірі – це добре помітно в процесі.

Обсмажені оладки знімаємо зі сковороди лопаткою і викладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало масло з поверхні. Обсушені вироби укладаємо на сервірувальну тарілку. Інше тісто обсмажуємо аналогічним чином, при необхідності додатково додаючи рослинну олію у сковорідку. Подаємо оладки гарячими зі сметаною, варенням, згущеним молоком, медом, нутэллой або просто посипавши цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів Оладки без кефіру Оладки з содой Оладьи Пишні оладки на сметані