Частенько трапляється, що до моменту готування на кухні в наявності не виявляється саме яєць. Що робити, якщо, наприклад, сніданок готувати треба, а такого важливого інгредієнта немає? Досвід показує, що і без яєць можна замішати вдале тісто, яке дасть оладки, абсолютно не поступаються за смаком традиційному «яєчному» варіанту. Для пористості і легкості не потрібні і дріжджі, достатньо буде соди.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки
  • Молоко коров’яче – 200 мл
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Сода харчова – 0.66 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Щоб приготувати оладки на молоці без яєць і без дріжджів, борошно обов’язково просіваємо – це забезпечить її додатковим повітрям, який надійде і в тісто. З урахуванням того, що в складі оладок відсутні яйця, потрібно використовувати всі способи для того, щоб зробити тісто більш легким. Поміщаємо просіяне борошно в миску. Молоко змішуємо в окремій ємності з цукровим піском і дрібкою солі. Гасимо оцтом Соду. Вливаємо тонкою цівкою молоко в борошно, одночасно заважаючи по колу і замішуючи тісто. В останню чергу додаємо пінку з соди і оцту, ретельно перемішуємо всі разом.

Консистенція готового тіста повинна вийти досить густий і одночасно з тим повітряної: тісто падає з ложки легким грудкою. При необхідності можна додати ще просіяного борошна, щоб досягти зазначеної консистенції. Готовому тісту даємо постояти перед смаженням десять хвилин при кімнатній температурі. За цей невеликий час сода прореагує з кислотою, і її специфічний запах не буде відчуватися в оладки.

На сковороді розігріваємо олію в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром в один сантиметр. У гаряче масло ложкою опускаємо порції тіста, формуючи оладки. Розмір порцій не повинен бути великим, інакше тісто погано просмажиться. Смажимо при відкритій кришці при середній температурі плити по дві-три хвилини з кожного боку. Тісто добре рум’яниться, при смаженні помітно збільшується в обсязі.

Готові золотисті оладки перекладаємо зі сковороди на паперовий рушник, щоб воно ввібрало надлишок олії до скоринки. Обсушені оладки кладемо на тарілку і подаємо в гарячому вигляді до столу разом зі сметаною, згущеним молоком, варенням.

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів і без яєць Оладки без кефіру Оладки з содою без яєць Оладки на молоці без дріжджів з содою Оладки на молоці без яєць Оладки як у бабусі