Пишні сирники з сиру в духовці – один з найпопулярніших сніданків в Білорусі, Росії та Україні. Найголовніше – правильно вибрати сир. Жирність сиру раджу вибирати не нижче 5-9%, так сирники виходять ніжніше. Рекомендую брати сир в брикетах, а не зернової, так як з ним тісто виходить більш рівномірним і м’яким. Можна брати і зерновий сир, але краще тоді відразу протерти його через дрібне сито або подрібнити блендером, однак варто знати, що з таким сиром сирники можуть трохи розтікатися і погано тримати форму, що змусить вас додати більше борошна, а значить смак вже не буде таким сирним. Далі я розповім, як в майбутньому заощадити час на приготування сніданку.
Яйця також важливі в цьому рецепті, проте особисто я більше люблю використовувати тільки жовтки, так як білок ущільнює масу і вона може стати ламкої.
Кількість цукру повністю залежить від ваших уподобань. Якщо любите їсти сирники з варенням або згущеним молоком, додайте менше цукру. Але не раджу додавати більше 2 столових ложок цукру на дві пачки сиру, щоб маса не стала занадто рідкою і не розтеклася в процесі приготування.
Борошно можна замінити на манку, тільки беріть дрібний помел, однак варто розуміти, що манка забирає багато вологи і таке тісто вимагає більше часу на відпочинок, щоб манка встигла набрякнути. На мій погляд, сирники з борошном виходять більш однорідними і менш енергозатратними. На кожну пачку сиру (180 гр) йде приблизно 2 ст. ложки борошна з невеликою гіркою. Однак контролюйте, щоб тісто не вийшло надто щільним, так як якість борошна може відрізнятися від моєї. Можливо, ваша борошно забирає більше вологи, а може і менше, тоді кількість борошна потрібно буде зменшити або збільшити.
Ванілін можна замінити ванільним цукром. На кожній упаковці завжди прописано рекомендовану кількість на певну масу тесту.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Сир – 540 гр.
- Яєчний жовток – 2 шт.
- Борошно – 120 гр.
- Цукор-пісок – 60 – 120 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – за смаком
- Масло олію – для смаження
Процес приготування:
Як приготувати пишні сирники з сиру в духовці? Жовтки перетріть з цукром, щоб той розчинився. Додайте щіпку солі.
Додайте сир до жовтків і добре перемішайте.
Просійте борошно з ваніліном і ретельно змішайте з сиром, щоб не залишилося грудочок, а маса була рівномірною. Маса виходить досить щільною.
Після з’єднання всіх інгредієнтів необхідно дати тісту відпочити 20-30 хвилин під плівкою, щоб борошно розійшлася. Сир буває різним по вологості, тому після закінчення часу тісто може стати більш рідким, у такому разі кількість борошна можна збільшити максимум на дві столові ложки. Однак важливо не перестаратися і не пересушити тісто, щоб з нього можна було ліпити ніжні сирники.
Важливо: на цьому етапі можна заощадити час. Наприклад, приготувати тісто ввечері і залишити його відпочивати під харчовою плівкою в холодильнику до наступного ранку. А на сніданок приготувати швидкі і смачні сирники.
Переходимо до формування сирників. Після того, як борошно спрацювала, тісто стане липким. Припыляем стіл борошном, щоб нічого не прилипло. Потрібно скачати щільну ковбаску з усієї сирної маси, щоб всі сирники вийшли однаковими по ширині.
Нарізаємо ковбаску на порційні шайби товщиною приблизно в 1,5-2см. Всі сирники повинні бути одного розміру.
Далі беремо широкий стакан, яким можна вільно накрити одну сирну шайбу. Кладемо один майбутній сирник на припыленный борошном стіл і накриваємо склянкою дном вгору.
Далі здійснюємо швидкі кругові рухи склянкою по столу. Таким чином, стінки склянки допоможуть нам сформувати рівний круглий сирник.
Перевертаємо сирник на іншу сторону і повторюємо процедуру зі склянкою. Проробляємо те ж саме з кожної шайбою.
Важливо: На цьому етапі можна відправити сформовані сирники в морозилку, переклавши їх на дошку, припыленную борошном. Тоді можна в будь-який момент дістати і посмажити апетитні сирники. В замороженому вигляді сирники краще зберігати не більше 1-2 місяців.
Розігріваємо духовку до 180 градусів, верхній і нижній нагрів. А щоб верхня скориночка сильно не висохла, можна змастити зверху сирники вершковим або рослинним маслом. 5 хвилин в духовці і сирники повністю готові.
Важливо: Після готування також можна заморозити сирники. Спочатку повністю їх остудити, а потім відправити у морозильну камеру. Тоді вам залишиться тільки дістати готові сирники і розігріти їх в мікрохвильовій печі або духовці.
Ароматні золотисті готові сирники! Рекомендую їсти відразу після приготування з додаванням сметани, улюбленого варення або згущеного молока. Приємного апетиту!
Цікаво знати: Існує думка, що сир прийшов до нас із Стародавнього Риму, коли один купець довго подорожував і взяв у дорогу молоко. В дорозі молоко скисло і утворилася сироватка з сиром. Смак цих продуктів дуже сподобався мандрівникові і після повернення додому він поділився досвідом з дружиною, тоді вона повторила експеримент вже в домашніх умовах. Сім’ї і сусідів припав до смаку сир і незабаром це страва розійшлося по всьому Риму.
Оскільки спочатку продукт виготовляли з сирого молока, його називали сир. Слов’янські господині вирішили піти далі і вигадали, як продовжити термін придатності такого сиру. Вони стали довго мучити молоко в печі, глиняні горщики могли стояти там по кілька днів. Після утворення сиру рідина віджимали і пресували. Такий сир зберігався в підвалах кілька тижнів. Але одного разу хтось придумав під час приготування хліба додати в тісто сир. так і з’явилися домашні сирники.
Новости